Fläkt Woods flytter i disse dager tilbake til sine gamle lokaler på Lillestrøm etter mange år i Ole Deviks vei i Oslo. Firmaet har vokst ut av sine lokaler i Oslo.

- Vi har vokst betydelig det siste året. Flere nye medarbeidere er på plass og flere vil bli ansatt i løpet av 2013. Så vi trenger rett og slett større plass. At vi flytter tilbake til våre gamle kontorer i Lillestrøm er jo litt spesielt og ikke minst artig, sier administrerende direktør Ketil Eriksen i Fläkt Woods Norge.

Markedet etterspør systemløsninger
Ketil Eriksen påpeker at de nå begynner å få utteling for sine innovative systemløsninger på ventilasjonssiden. Salg av større pakker hvor både kjøling og aggregater med styrings- og reguleringsautomatikk er integrert, er det som blir etterspurt. I dag utgjør 70 prosent av omsetningen til Fläkt i Norge aggregater med styrings- og reguleringsautomatikk, og de vokser på kjølesiden. I tillegg leverer selskapet også varmepumper.

- Vi merker en helt klar trend blant våre kunder og markedet forøvrig. Løsninger som ivaretar både plass, og funksjonalitet er etterspurt. Vi har et produktspekter som spenner svært vidt og med mange muligheter. Vi kan tilby våre produkter og løsninger hver for seg, eller satt sammen som en totalløsning. Nå kommer også kjøleløsninger mer og mer som integrerte systemløsninger i ventilasjonsaggregatene. Dette gir store fordeler i forhold til plass, rørføringer, og ikke minst arbeidsinstalasjonstid, påpeker Eriksen.
- Vi kan også nå tilby enhetsaggregater med vesentlige forbedret gjenvinningsgrad på rotor, og med mer energieffektive motorer.

Sitter på den gylne gren
Ventilasjonsbransjen sitter på den gylne gren mener Eriksen. Ut fra både gjeldende og fremtidige forskrifter som man vet kommer, og sterkt fokus på energibesparelser i både yrkesbygg og boliger, ligger markedet der. Men bransjen må være bevist på å ta være på denne muligheten på en seriøs måte.

- Jeg mener at vi som bransje har alle muligheter til å selge gode løsninger som er fremtidsrettede, og vi må ta vare på denne muligheten. Det kreves generelt mer ventilasjon i alle bygg. Men vi må prøve å prise oss riktig i markedet, så ikke vi kan levere varene på en god og kvalitetsmessig måte. Resultatet av det blir ofte dårlig for kunden. Men det hviler også et ansvar på de. Kundene må tenke på at dette er investeringer som skal gi bedre inneklima for mennesker, sparte energikostnader, og all erfaring tilsier at de billigste anbudene, sjelden er de mest lønnsomme. Det er muligens ikke så mange som tror det, men Norge selger faktisk de billigste ventilasjonsaggregatene i Europa, poengterer Eriksen.
 - Det er en oppfatning i bransjen at noen leverandører oppgir for høye tall når de fremlegger tall for både årsvarmefaktorer og SFP faktorer. Eriksen mener man skulle hatt et kontrollorgan som etter instalsjon sjekket de virkelige tallene som opplyses fra hver enkelt leverandør.

Stor tro på 2013
Fläkt Woods Norge tror på et meget bra 2013. Flere store ordre skal leveres. De har blant annet fått en storordre fra GK, hvor de skal levere aggregatløsninger til det nye Østfoldsykehuset.

- For vår del ser 2013 ut til å bli et spennende år. Vi tror salg av integrerte systemløsninger bare vil øke ytterligere, og vi har nå en produktmix innenfor både kjøling- varme som skal gi økt salg. Vi har en stab av svært dyktige medarbeidere med høy kompetanse som har bidratt til vår hyggelige utvikling, men skal vi vokse videre trenger vi flere dyktige folk, sier Eriksen avslutningsvis til VVSforum.