Standard Norge (den gang Norges Byggstandardiseringsråd) fastsatte høsten 2001 to kontrakter til håndverkertjenesteloven, og kontraktene fikk betegnelsene Byggblankett 3501 og 3502. Disse kontraktene har ikke vært revidert siden den opprinnelige fastsettelsen.
Standard Norge tok høsten 2009 initiativet til å revidere standardkontraktene til håndverkertjenesteloven, på bakgrunn av flere henvendelser fra bransjen. Komiteen hadde sitt første møte i mars 2010. I perioden frem til høringsforslaget har komiteen hatt totalt 9 møter, der man i detalj har diskutert seg frem til de foreslåtte formuleringene i kontraktene.
Kjersti Ulfwi fra Husbanken ble valgt som komitéleder, og komiteen var for øvrig bredt sammensatt av representanter fra de sentrale aktørene, jf. oversikten nedenfor.
Komiteen har utarbeidet følgende forslag til dokumenter:
• Byggblankett 3501 Håndverkertjenesteloven - Kontrakt om arbeider på fast eiendom - Avtalt vederlag 2 G eller mer
• Byggblankett 3502 Håndverkertjenesteloven - Kontrakt om arbeider på fast eiendom - Avtalt vederlag mindre enn 2 G
Komiteen har også utarbeidet en kort veiledningstekst til både Byggblankett 3501 og 3502. Denne veiledningen skal alltid følge med når man tar en utskrift av en av blankettene.
Folketrygdens grunnbeløp (G) utgjør fra 1. mai 2012 et beløp på 82 122 kroner, og 2 G utgjør dermed 164 244 kroner.
Den anbefalte kontrakten for arbeider der vederlaget er på mer enn 2 G er Byggblankett 3501. Denne kontrakten regulerer alle de sentrale forholdene som partene bør avtale i en kontrakt som har et vederlag over 2 G.
I det nye forslaget til Byggblankett 3501 er det gjort betydelige endringer i kontrakten. For at kontrakten skal være bedre tilpasset til større oppussingsarbeider er det blant annet tatt nye eller endrede bestemmelser om forbehold, vederlag, indeksregulering, tidsfrister, forsinkelse og overtakelsesforretning.
Kontrakten med betegnelsen Byggblankett 3502 er ment for arbeider hvor vederlaget er mindre enn 2 G. Denne grensen er kun veiledende, og partene må selv velge hvilken kontrakt de vil bruke i det enkelte tilfellet.
Begrunnelsen for at komiteen også har utarbeidet en forenklet kontrakt er at det for de mindre arbeidene ikke er like stort behov for omfattende og detaljerte kontrakts-bestemmelser. Samtidig vil det være behov for å regulere enkelte vesentlige forhold.
Høringsbrevet og selve forslagene til de nye håndverkerkontraktene er tilgjengelige på Standard Norge gratis tjeneste ”Standarder på høring”. Alle høringer i Standard Norge er åpne for enhver som ønsker å komme med innspill.
Høringsfristen er 1. oktober 2012.
Komiteen som har utarbeidet forslaget består på høringstidspunktet av komitéleder Kjersti Ulfwi, Husbanken, Per Jæger, Boligprodusentenes Forening, Jo Gjedrem, Forbrukerombudet, Torgeir Øines, Forbrukerrådet, Line A. Parelius, Huseiernes Landsforbund, Geir Atle Mjeldheim, Maler- og tapetserermestrenes Landsforbund, Bente W. Løveid, Norges Byggmesterforbund, John F. Treider, Norges Huseierforbund, Tor Backe, Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS, Gunnar Aalde, Norsk Teknologi, og komitésekretær Jørgen Birkeland, Standard Norge.
Livssykluskostnader for byggverk
Den 19. september er siste frist for å komme med innspill til ny standard for "Livssykluskostnader for byggverk - Prinsipper og klassifikasjon". 1. desember skal revidert utgave være klar.
Denne reviderte utgaven av NS 3454 har fått ny tittel Livssykluskostnader for byggverk - Prinsipper og klassifikasjon og skal erstatte utgaven fra 2000 som heter Livssykluskostnader for byggverk - Prinsipper og struktur.
Les mer om Standarder på høring
Høringsfrist 1. oktober for nye jobbkontrakter og 19. september for Livssykluskostnader for byggverk.
Aktuelle standarder ute på høring
Standard Norge har sendt ut på høring forslag til nye håndverkerkontrakter, en totalrevisjon av tidligere standarder. Tor Backe, NRL har representert VVS-bransjen under revisjonen. Også ny standard for bygningers livssyklus er ute på høring denne høsten.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover