I Lier mellom Oslo og Drammen ligger Aker Kværners to store produksjonshaller på til sammen 40.000 m2. Her produserer selskapet utstyr for oljeboring til sjøs, og med mange gamle aggregater og krav til energieffektivisering var behovet for drastiske tiltak stort.
- Aker Kværner så at noe måtte gjøres med ventilasjonsanleggene i både kontordelen og i produksjonshallene. Med over 30 år gamle aggregater var behovet for utskiftninger stort. Kravet til å spare energi og ikke minst penger er selvfølgelig viktige parametere i denne prosessen. Men selskapet var klar på at lokalene skulle ventileres på en effektiv og miljøvennlig måte, samtidig som kravet til god luftkvalitet skulle opprettholdes, sier innleid prosjektleder Kyrre Magnus Tørhaug fra Holmen Maskinteknikk AS.
Tørhaug er innleid som ekstern prosjektleder og har totalansvaret for hele prosjektet og samarbeider nært med oppdragsgiveren Eneas Energi.
Saken fortsetter under bildet:
Det er aggregater av blant annet denne typen som er installert ved Aker Kværner sitt anlegg i Lier.
Et omfattende prosjekt
- Dette var og er et innfløkt prosjekt å håndtere. Energisparing er målet, men det er vanskelig å lage et skikkelig grunnlag med utgangspunkt i eksisterende bygningsmasse. Mange parametre spiller inn, bl.a er hallene er dårlig isolerte. Flere aggregater har integrert friskluft og avkastdrift med reversibel varmepumpe. Det betyr at vi må fyre mer varme på omlufta, og det igjen setter krav til aggregatenes funksjonalitet, forteller prosjektlederen til VVSforum.
På grunn av bygningsmassens størrelse må det hele 18 aggregater til for å løse de kravene som stilles fra eiendomsbesitteren. Det må tas forskjellig hensyn i forhold til kontordelen og produksjonshallene. I kontorene kreves det avtrekksregulering med intern kjøling for å opprettholde luftkvaliteten sommer som vinter.
Valg av riktig løsning viktig
- Vi har valgt Menerga som leverandør på aggregatsiden. De har levert 18 aggregater av typen Menerga Resolair, som til sammen skal levere en luftmengde på rundt 150.000 m3/h. Resolair aggregatene har mange fordeler, med en regenerativ kammerveksler med en meget høy temperaturvirkningsgrad, faktisk over 90 prosent. Aggregatene har i tillegg en høy fuktvirkningsgrad på 65 prosent som sørger for at luften ikke blir for tørr, og sørger for god trivsel i lokalene, påpeker Tørhaug.
Prosjektlederen fra Holmen Maskinteknikk er tilhenger av aggregater som inneholder enkle løsninger og styringer. Han sier at for de som entreprenør og utførende, er det viktig at flest mulig elementer er med i selve aggregatene. Det er en klar fordel at kommunikasjon med SD-anlegg ligger i selve styringsfunksjonen og er integrert i aggregatene.
Aker Kværner har estimert at de skal spare mye penger gjennom denne totale renoveringen på ventilasjonssiden. Samtidig er de opptatt av trivsel for sine ansatte, så det er ikke snakk om å gå på akkord med billige og dårligere løsninger.
Stort sparepotensial
- De installerte aggregatene er beregnet til å spare over 800.000 norske kroner per år i forhold til andre tilsvarende installasjoner basert på roterende gjenvinnere. Et annet viktig poeng å huske på i denne sammenheng, er at selve installasjonen av aggregatene blir rimeligere fordi man ikke trenger ettervarmebatteri. Vi har ikke jaktet på de billigste aggregatene for å gjøre dette til et prismessig gunstig prosjekt, men her har heldigvis oppdragsgiveren tenkt miljø og luftkvalitet som det viktigste, sier Kyrre Magnus Tørhaug avslutningsvis til VVSforum
Prosjektleder Kyrre Magnus Tørhaug fra Holmen Maskinteknikk AS, og avdelingsleder Erik Thurmann-Nielsen i Menerga har samarbeidet lenge om leveranser av nye aggregater til Aker Kværner i Lier.
Krav til effektiv ventilasjon var viktig
Aker Kværner i Lier har over flere år gjennomført en omfattende renovering og utskiftning av sine ventilasjonsaggregater. To store industrihaller samt kontorseksjonen skal ventileres på en effektiv og miljøvennlig måte. Hele 18 aggregater er skiftet ut, og flere er under planlegging.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover