”Tilbakeslagsbeskyttelse BASIC fra Trox Auranor er et patentert produkt, som bygger på det naturlige brannforløpet. Selskapet presenterer sin nye tilbakeslagsbeskyttelse Basic, med trekk-ut-strategi.”
 
Dette var meldingen Trox Auranor sendte ut i forrige uke om sitt nye produkt. Og nyheter kan det bli debatt av, særlig hvis det er ulike meninger om nytteverdien av det nye produktet.

Ethvert selskap som sender ut en pressemelding om nytt produkt har alltid bare godord å bruke. Sånn er det bare, som det heter.
Så er det opp til andre å vurdere gehalten i både tekst og bruksverdien av produktet.

VVSforum og noen andre medier publiserte pressemeldingen, som blant annet hadde dette innholdet:
”Tilbakeslagsbeskyttelse BASIC er et patentert produkt, som bygger på det naturlige brannforløpet. BASIC inngår, som en del av et ventilasjonssystem med vifter i drift, der prinsippet går ut på å forhindre tilbakeslag i tilluftskanalene i forbindelse med brann.
Den er helt selvvirkende, inneholder ingen bevegelige deler og skal heller ikke tilkobles noe elektronisk overvåkningssystem. Dette gir høy driftssikkerhet og en kostnadseffektiv brannbeskyttelse.

BASIC har gjennomgått en langtidstest med mer enn 10.000 lukkesykluser og samtidig opprettholdt funksjonen. Særlig passende prosjekter er boenheter, hotell og eldreboliger.”

Dette fikk Sturla Ingebrigtsen i Systemair til å reagere, og på både VVSforum og VVSaktuelt har han gitt sin kommentar og mener at dette er et merkelig produkt.

Han stiller spørsmål om hvordan dette er testet og hvordan er det er typegodkjent?

Så vidt jeg vet finnes det ikke noen harmonisert produktstandard som dette produktet kan godkjennes etter”, skriver han.

”Videre er det spørsmål om det er behov for dette produktet? Om jeg har forstått brann-trekanten riktig (riktignok en firkant om man tar med kjemiske prosesser), må man ha varme, luft og brennbart materiale for å få til en brann. Dette produktet skal hindre motstrømmende gasser i tilluft. Dvs. man må ha høy varme i rom, for at tilstrekkelig trykk skal kunne bygge seg opp, og dermed gi en reell fare for tilbakeslag i tilluft. Høy varme betinger da lufttilførsel, og da mye større lufttilførsel enn hva som kommer i tilluftskanalen. Lufttilførsel fra andre rom (eller utenfra) er dermed nødvendig, og dermed har man trykkutjevning.

Man kan så spørre seg; er det virkelig er behov for dette produktet, eller er behovet "skapt" av leverandør/produsent? Beregninger gjort av sentrale personer i branningeniør-miljøet i Norge viser at det på teoretisk grunnlag er svært lite behov for dette produktet.”

Eivind Ernstsen tar til motmæle og sier til VVSforum at produktet er typegodkjent av SITAC i Sverige som beskyttelse mot branngasspredning i et ventilasjonsanlegg i kombinasjon med vifter i drift.

Det stemmer at det ikke finnes harmonisert produktstandard som det testes etter, men produktet er testet som fullskalatest i en brann.

-Branntesten er utført av FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige). Produktet er ikke tenkt å påvirke branndynamikken i rommet, men BASIC hindrer at branngass spredning skjer via tilluftsystemet.

Branngasspredning via tilluftsystemet skjer når brandtrykket i rommet overstiger trykket i tilluftskanalen inn til rommet og tilluftsventilen, forklarer Ernstsen.

Videre sier han at dersom et anlegg kjøres med redusert luftmengde i en periode på døgnet synker trykket og fare for spredning øker.

-Anlegg prosjekteres og bygges i dag med fokus på lavest mulig energibruk og man får da anlegg med lave trykkfall.

-Både fare for spredningsfare og trykkøkning/oppbygging øker også med at vi stadig bygger tettere bygg.

- Jo tettere vi bygger desto større blir faren for spredning via ventilasjonssystemet, sier han.

Spørsmålet fra Sturla Ingebrigtsen i Systemair, om det er behov for BASIC i ett anlegg, vil jeg snu tilbake.
Når brannstrategien sier at det skal være vifter i drift, er det da fare for spredning av røyk i tilluft når trykkøkningen overvinner trykket på tilluften?

-Og, øker risikoen for spredning ved reduserte luftmengder og trykk?

-Jeg vil også spørre om det ved branner som har vært; har det vært spredning av røyk via et ventilasjonssystem?

-De beregninger Ingebrigtsen viser til er helt ukjent for meg og jeg går ut fra at de kan bli sendt over til meg, ber han om.

-Jeg kan bare vise til at det finnes mange forskningsrapporter ang dette emnet både i Europa og USA, kan f.eks. vise til en som er utført av professor Lars Jensen ved Lunds Tekniska Högskola "TVIT-07/7010”. Metoden som presenteres kan tilpasses alle ventilerte bygg og gjelder også for branngasspredning via utettheter i bygg.

I følge ubekreftede meldinger som det heter, har Ingebrigtsen nå invitert Ernstsen på en kopp oppklarende kaffe.