Universell utforming høres fint ut fra den politisk taburetten, men kravet om å tilrettelegge «hele universet»  for rullestolbrukere er blitt en tvangstrøye for byggebransjen. Universell utforming betyr betydelig sløsing med ressurser og plass, og i praksis en «handikapifisering» av samfunnet.
Særlig baderom og kjøkken lider under kravene, som går ut over kreativitet og utnyttelse av plassen.

One percent community
- Regler for universell utforming er å flytte bo-ansvaret for eldre inn i det private rom. Men siden mindre enn 1 % av befolkningen kommer i rullestol vil 99 % av leilighetene som bygges aldri bli utnyttet til et slikt formål, sier prosjektleder Pål Magnus Stensholt ved Østfold Rør, et av firmaene som bygger flest nye bad i her landet.
Selv om Stensholt bygger etter tegninger fra kunde ser han hvilke  begrensninger og hemninger kravene setter på kreativ utnyttelse av baderommet.
- Når folk skal betale store summer for å bo er det rimelig å forvente at plassen blir brukt på en fornuftig måte. Jeg synes denne plassen som går tapt på badet heller kunne komme til gode i andre oppholdsrom, sier Stensholt.

Ikke dokumentert
En som til stadighet tegner moderne bad etter forskriftene bad er Kjartan Viksund ved JM, et firma kjent for effektiv produksjon og som dessuten som er den største boligbyggeren i Norden.
- Kravene er like for alle, så vi kan ikke klage på akkurat det, men det føles som om dette ikke er skikkelig dokumentert, sier Viksund.
Ikke minst er det kanskje unødvendig at det i Norge er krav om at det skal være en snusirkel med diameter 1,5 meter åpen plass på badet, og denne sirkelen skal tangere senterlinje av toalettskåla. De norske reglene er med andre ord ganske strenge, og enda mer utfordrende enn f.eks. Sverige, der man har man bare et krav om 1,3 meter, hvis det i entre er mulighet for å sette fra seg utendørs rullestol, og bytte til innendørs rullestol.
Ulempen med så stor snusirkel er at det ofte går på bekostning av møblering av badet. Stort gulvareal går utover veggareal som kan benyttes til eksempelvis skap og lignende, sier Viksund.

Noe bedre
Nå skal det nevnes at kravene er noe lempet på. TEK10 sier nå at halvparten av 2-romsleiligheter under 50 kvm kan bygges utilgjengelige.
- Skal vi være effektive i vår produksjon må vi holde en linje, så da blir det til at vi standardiserer våre bad i henhold til gjeldende krav, men vi kunne tegnet enda mer effektive bad med snusirkel 1,3 meter. Det kunne blitt bedre løsninger med mindre snusirkel,, sier prosjekteringsleder Viksund ved JM.
Viksund synes det er synes det er bra at leiligheter tilrettelegges for at personer kan bo der selv på sine eldre dager, og spesielt uterom.
- Tanken er god, men reglene burde mer tilpasses faktisk situasjon og reelt behov, kravene i dag legger begrensninger på kundenes ønsker. En leilighet vil uansett måtte tilpasses til en viss grad hvis det skal benyttes av f.eks. en i rullestol, sier Viksund.