Legionella er stadig et hett tema i bygg- og eiendomsbransjen.

Innretninger som direkte eller indirekte kan spre legionella til omgivelsene skal etterses regelmessig. Det skal på grunnlag av en risikovurdering fastsettes rutiner som sikrer at drift og vedlikehold gir tilfredsstillende vern mot legionella.

Serviceleder Jan Erik Herrebrøden følger opp Operaen kontinuelig. Nå har de altså utviklet et helt nytt system for å gjøre legionellekontrollen enda bedre, i samarbeid med Norkjemi.
600 ansatte og 150 dusjer
En av de viktigste innretningene som nevnes i forskriften er varmtvannsanlegg som forsyner dusjer. Disse anleggene kan spre legionellabakterier og utgjøre en helserisiko.

Den Norske Opera & Ballett er en stor arbeidsplass med over 600 ansatte som utfører en lang rekke oppgaver. Snekkere, scenearbeidere og selvfølgelig de utøvende kunstnere – alle har de behov for å ta seg en dusj i arbeidstiden. Bygningen har derfor rundt 150 dusjer som må sjekkes og kontrolleres for legionellautbrudd.
 
I følge Serviceleder Jan Erik Herregarden har Oras sammen med Norkjemi utviklet et nytt system for å gjøre legionellakontrollen enda bedre og mer kostnadseffektiv.
- Vi har med stor suksess samarbeidet med Norkjemi AS siden 2005 med å forebygge legionellautbrudd i offentlige og private anlegg. Med vårt legionellaprogram tilbyr vi en helhetlig løsning som inkluderer en lang rekke tiltak, sier Herregarden til Orasmagasinet.

En seriøs samarbeidspartner
Det er servicerørlegger Oddmund Haugen som har ansvaret for vedlikeholdet av VVS installasjonene på Operaen. Haugen har lang fartstid på Operaen og jobber her fast tre dager i uken.
- Dette er en stor bygning med kompliserte tekniske installasjoner. Kravene til funksjonalitet er meget tøffe, og Statsbygg har meget kyndige personer på plass for å overvåke arbeidet vårt, forteller servicerørleggeren.

Saken fortsetter under bildet:

Servicerørlegger Oddmund Haugen kjenner Operabygget like godt som sin egen bukselomme. 


For Statsbygg er det overingeniørene  Ingar Reinsborg og Atle Viken som har ansvaret for Operaen.
- Jeg har selv jobbet i Oras og kjenner selskapet ganske godt, sier Atle Viken. Oras er et meget seriøst selskap som har dyktige fagfolk, noe vi setter stor pris på. Alt som gjøres er tydelig dokumentert og oppdragene utføres med punktlighet.
- Det er helt tydelig at Oras har et profesjonelt serviceopplegg som er fundamentert godt i virksomheten, fortsetter Reinsborg.
– De var involvert i byggingen av Operaen og har etter mange år blitt lommekjent i bygningen, noe som også er en stor fordel. Vi i Statsbygg synes samarbeidet fungerer meget bra.

Saken fortsetter under bildet:

Atle Viken og Ingar Reinsborg fra Statsbygg.

Klordioksid er kostnadsbesparende
- Vi bruker mye penger på forebyggende tiltak, sier Viken.
- Her på huset har vi et stort og påkostet teknisk anlegg med renseanlegg, befuktningsanlegg,vannkanoner. Vi er selvfølgelig pålagt å ha et legionellaprogram og det er vårt ansvar at legionellautbrudd ikke forekommer. Og det er Oras som står for gjennomføringen av programmet. Det var inntil i fjor høst et annet opplegg som innbar en mer manuell drift av legionellakontrollen, forteller Reinsborg til Orasmagasinet.

- Ja, da gikk vi rundt og renset hvert eneste dusjhode. Dette tok lang tid og kunne også til tider være litt kronglete på grunn av tilpasning til bruken, påpeker Haugen.

Forskjellen fra det gamle systemet er at det nå brukes klordioksid som vannbehandlingsmetode.
Kort fortalt innebærer dette å montere et anlegg hvor klordioksidgass produseres i små mengder ved hovedvanninntaket og tilføres hele systemet. Anlegget dimensjoneres etter vannforbruket i hvert enkelt tilfelle for å sikre tilstrekkelig effekt. Installasjonen av anlegget er enkel, det krever relativt begrenset med plass, og man kan behandle vannfordelingsnett av mange ulike størrelser. Biofilmen som skjuler, beskytter og gir næring brytes ned, i tillegg dreper klordioksiden bakteriene.

- Fordelene med å benytte klordioksid er mange, sier Jan Erik Herregarden.
- For det første er opplegget mer kostnadsbesparende og man tjener inn investeringen i løpet av relativt kort tid. Varmtvannsforbruket reduseres og sikkerheten er meget god, det er umulig å overdosere utslippet av klordioksid.