Øyvind Skarholt ønsker ikke å male fanden på veggen, men han ønsker å sette utfordringene knyttet til modulproduksjon og import på dagsorden. Det er da også hovedgrunnen til at Byggevareindustriens forening og de andre industriforeningene i Byggenæringens landsforening (BNL) har bedt Prognosesenteret foreta en markedsanalyse.

Fliser utsatt
- Nå retter vi søkelyset på noen aktuelle problemstillinger som flere bransjer har. Når det gjelder våtromskabinene, så er nok VVS og tilstøtende bransjer som keramiske fliser, membraner og lim verst utsatt av alle. 

- Er plassbygde bad i boligprosjekter og hoteller kanskje en tapt sak for bransjen?

- Det vet vi ikke, men det er vanskelig å henge med når byggekostnadene har steget så mye at utbyggerne må se seg om etter nye løsninger. Det virker jo som om importen av ferdige moduler bare vil øke ytterligere og da er våtromskabiner et område hvor importen nok vil øke enda mer i årene som kommer, sier Skarholt.

Utfordrende i Norge
- Er kostnadene for høye i Norge til at vi selv kan produsere slike moduler her hjemme?

- Store investeringen i industriell produksjon, et lite norsk marked og høye lønnskostnader gjør det vanskelig å drive slik produksjon i Norge. Det går an, men man må ha finansielle muskler og være dyktig. Enkelt er det ikke, påpeker Skarholt.

Det avvikles frokostmøte i Næringslivets Hus i Oslo onsdag neste uke. Der vil rapporten om modul- og elementimport til det norske markedet i tidsrommet 2002-2012 bli presentert. Utviklingen i perioden har altså vært svært negativ sett med norske bransjeøyne med tanke på at importen har økt kraftig.