Miljødirektoratet har i høst vært på tilsyn hos rundt 30 små og store aktører i varmepumpebransjen: Importører av varmepumper, importører av F-gass, installatører og store forhandlere. Hva de har sett etter under tilsynet, avhenger av type virksomhet.

– Hos store forhandlere med butikk og nettbutikk har vi sjekket om de har et system for å verifisere at kjøper får installasjonen gjort av en sertifisert virksomhet, forteller sjefingeniør Ole Jakob Birkenes.

Kontroll på kundebaser
Hos importører og forhandlere av F-gass har tilsyn handlet om de fører register over salg, og selvsagt at de selger til sertifiserte bedrifter der det kreves. For en del bruk av gass for eksempel i AC anlegg i biler kreves kun opplæringsbevis for personell . Dersom en importør av varmepumper selger direkte til den som skal eie varmepumpen må det sikres at en sertifisert virksomhet er involvert i installasjonen.

– Vi har sett at flere av importørene har begynt å gå gjennom sine forhandlerlister og kundebaser, forteller Birkenes. I forkant av tilsynsaksjonen har Miljødirektoratet gjort såkalt brevtilsyn med ganske mange installatører.

– Vi ser at det har hatt ganske god effekt ved at mange virksomheter har sørget for sertifisering eller vist oss at de er i gang med sertifisering. I tillegg har vi forstått at sertifiseringsorganet har merket en økt pågang for sertifisering av virksomheter, sier Birkenes.

Mer tilsyn neste år
Foreløpig har ikke Miljødirektoratet oppsummert resultatene fra høstens tilsyn, men Birkenes forteller at inntrykket generelt er ganske bra. Noen fikk noe å rette på, og noen hadde alt i orden.

– Det har vært ganske god oppmerksomhet rundt dette i det siste, og mitt inntrykk er at mange har kommet godt i gang med arbeidet, sier Birkenes. Det er all grunn til å sørge for at rutinene sitter i tiden framover, også for de som ikke fikk besøk av direktoratet i høst.

– Hvis man ikke har fått tilsyn i år så øker muligheten for at man får tilsyn senere, for vi følger opp med tilsyn neste år også, opplyser Birkenes.

Kilde:NOVAP