Arbeidet med nye læreplaner i rørleggerfaget er i gang. Dyktige bransjefolk har en ansvarsfull jobb foran seg. En fagutdannet rørlegger etter ny læreplan vil være i jobb om sju år. Hvordan ser rørleggerfaget og rørleggeren ut rundt 2025?
Det mener faglærer Sigbjørn Nilsen på Vestby videregående skole, er spørsmålet læreplangruppen må stille seg når struktur, mål og metoder for utdanningen skal nedfelles.
Noen fakta for struktur, det vil si gjennomføringsløp, er gitt. Faget vil fortsatt ha 4 ½ års utdanning, få et eget Vg2 Rør etter felles Vg1 Bygg og anlegg og alternative utdanningsløp opprettholdes. Det foreligger et velbegrunnet forslag om en teorieksamen tilknyttet svenneprøven. Nødvendig yrkesteori skal læres gjennom hele utdanningsløpet, knyttet til praktisk arbeid.
Så langt er alt vel og bra. Det store spørsmålet en samlet bransje må gi svar på, er:
- Hvordan kan teoriundervisningen legges opp for teoritrøtt ungdom?
- Hvordan kan nødvendig teoriforståelse knyttes best mulig opp mot det praktiske rørleggerarbeidet?
- Hvordan motivere elever og lærlinger til å forstå betydningen av at rørleggeren må tenke og forstå før han skrur?
- Hvordan få alle bedrifter til å verdsette rørleggerens selvstendighet og ansvar, basert på en solid praktisk/teoretisk forankring?
- Hvordan få skolene og myndighetene til å satse på relevant videreutdanning av faglærere og moderne undervisningsutstyr?
- Hvordan opprettholde fagstoltheten?
- Hvordan kan opplæringen bidra til bedre rekruttering?