Under Varmepumpekonferansen 2015 i forrige uke presenterte Birkeland og markedsanalytiker David Lund fasit for fjoråret og prognoser fram mot 2020.
– Antall solgte varmepumper gikk ned med 8,2 % i 2014. Nedgangen i energisparingen det utgjør, var 0,4 %, opplyser Birkeland. Det tilsier at det ble solgt varmepumper med større effekt enn året før. Prognosesenteret tror økt boligbygging, økt etterspørsel fra det offentlige og brukbar vekst i ROT-markedet vil bidra til et bedre marked framover selv om nybygg for privat næringsliv forventes å gå ned. Fra totalt 57.000 solgte enheter i fjor venter Prognosesenteret ca 75.000 solgte enheter i 2020.

Nye boliger liten andel
– Dere har ikke sett på hva endringer i teknisk forskrift (TEK15) kan bety?
– Nei, vi har ikke sett nøye på støtteordninger – også fordi nye boliger utgjør en liten andel av totalmarkedet, poengterer Birkeland.  For de 600 til 7000 småhusene som bygges årlig, kan forskriftsendringene få betydning.
– Men det store kvantumet vil ikke bli berørt, fastslår Birkeland. Som illustrasjonen øverst viser, utgjorde nye småhus 9 % av antall solgte varmepumper i 2014. Av 5000 enheter installert i nybolig-markedet, var 66 % luft til luft-varmepumper.

Mer modent marked
Av drøyt 57.000 solgte varmepumper utgjorde luft til luft-varmepumper 89%. Luft til vann- og væske til vann-varmepumper sto for 10 %. (Se også tabell nederst).
– Gullperioden for varmepumper ble definitivt dratt i gang av gode støtteordninger fra Enova. Etter hvert som markedet har blitt mer modent, tror jeg varmepumpemarkedet vil greie seg ganske godt uavhengig av politiske virkemidler, sier Birkeland. Han legger til at dette kanskje er en blåøyd vurdering fra utsiden av bransjen, men tror varmepumper som produkt i seg selv har så gode egenskaper for boligøkonomi at de vil greie seg.

Må styrke markedsarbeidet
Samtidig kan ikke bransjen vente at det skal gå av seg selv. Prognosesenteret har også gjort en stor undersøkelse blant installatører, forhandler og grossister om årsaken til at man ikke får solgt varmepumpe til en potensiell kunde. Foruten kostnad (60%) er tre viktige forklaringer at kunden
• ikke kjenner til fordelene ei varmepumpe gir
• tror den bråker for mye og
• tror ikke varmepumper fungerer godt nok.
– Disse tre handler om markedskommunikasjon, poengterer Birkeland, og fastslår at bransjen har et betydelig merpotensial i kunde- og markedsarbeid.

Saken fortsetter under bildet:


– Bransjen må være gode markedsførere av hva disse varmepumpene faktisk gjør, slik at huseier og næringseier skjønner at gjort på riktig måte, er varmepumper en god investering over tid, sier Bjørn Birkeland.

– Vanvittig god gavepakke
Drahjelp i form av politiske virkemidler er selvfølgelig ingen ulempe.
– Enovas nye støtte ordning er en god driver inn i eksisterende boligmasse, hvor hovedpotensialet for varmepumper ligger og vil komme til å ligge. Støtten er en vanvittig god gavepakke til det norske folk, mener Birkeland. Det å erstatte oljefyr med varmepumpe er et av tiltakene som kvalifiserer til støtte.
– I fjor ble det installert 2000 varmepumper i forbindelse med utskifting av oljefyr. Når vi vet at potensialet er et sted mellom 50.000 og 70.000, er 2000 et relativt lavt nivå. Her ligger det definitivt et stort marked, fastslår Birkeland.

6 % til næring
Antall solgte varmepumper til næringsbygg utgjorde en liten andel av markedet i 2014: 6%.
–  Det å måle i antall kan være misvisende, understreker Birkeland. Av 2800 solgte luft til vann-varmepumper gikk 7,7 % til næringsbygg. Tilsvarende tall for væske til vann-varmepumper var 12 %.
– Vi har ikke har gode nok data til å se på installert effekt, opplyser Birkeland. Ifølge deres prognoser vil markedet for næring vokse jevnt fram mot 2020, til en markedsandel på drøyt 9 %.

Tabell: Salgstall for 2014
Prognosesenterets tall fra fjoråret (sammenlignet med 2013), fordelt på ulike typer varmepumper:

  Antall Endring (%)
Luft til luft 50976 -9,4
Luft til vann 2783 1,1
Væske til vann 2991 0,5
Ventilasjonsluft 579 16,7
VRV/VRF 158 31,7
Totalt 57487