- Det gir en veldig behagelig og jevn varme, og så er det bra å tenke på at det er mer miljøvennlig enn vanlig oljefyring, sier Ida Solheim.
- Jeg sjekket ut pelletsfyr og varmepumpe, forklarer Johan. – Men det ville blitt relativt dyrt i vårt tilfelle, og dessuten var oljebrenneren nesten ny. Jeg er glad for at det gikk an å tilpasse det utstyret vi hadde til miljøvennlig bioolje.I stua har de gamle radiatorene fått ny front og det er lagt vannbåren gulvvarme i gangen og på vaskerommet.
- Vi pusset nylig opp huset og utvidet leiligheten, forklarer Ida Gjærum.
Tomannsboligen fra 1917 er på rundt 250 kvadratmeter, og varmen fra oljefyren dekker hele huset. Familien fikk støtte fra Klima- og energifondet for å gjøre om fyren til å kunne bruke bioolje, og betaler en noe lavere pris for biooljen enn de tidligere betalte for fossiloljen.
Byttet noen slanger og rør
Fyrrommet i kjelleren ser ut som før. Det eneste som måtte gjøres for å gå over til bioolje var å rense oljetanken, bytte en slange og to rør, og montere et lite filter for å rense biooljen før den brennes. Dette kostet drøyt 12 000 kroner, og kommunens Klima- og energifond dekket halvparten.
Gjærum understreker imidlertid at det ikke har vært helt uproblematisk å bytte over til bioolje i deres tilfelle, og noen tekniske innkjøringsproblemer har det vært.
- Biooljen klumpet seg når det ble for kaldt. Men det løste seg da vi satte inn en liten varmeovn i fyrrommet, forklarer han. Vi har oljetank innendørs og da klarer vi å holde biooljen temperert, men det var noen oppstartsproblemer på grunn av kulden.
- Sløsing å bruke olje til oppvarming
I fyrkjelleren fornemmer vi en svak lukt av frityr, eller kanskje litt fisk? Familien får levert biooljen av et norsk firma. Bioolje lages av ulike avfallsprodukter, som slakteri- eller fiskeavfall eller brukt frityrolje, og derfor regnes den som klimanøytral. Johan og Ida byttet til bioolje fordi det er mer miljøvennlig.
Foreløpig er det ikke så mange som har gått over fra fossil olje til bioolje til oppvarming i Norge. Johan fikk høre om muligheten da en bekjent satte i gang import og salg av bioolje.
- Det er hyggelig hvis vi kan bidra til å gjøre bioolje mer kjent, og være med å skape et marked for et miljøvennlig produkt, sier Johan.
Fakta om bioolje:
- Huset på Disen brukte før ca 3 700 liter fossil olje per år, som gav ca 9 tonn CO2-utslipp årlig. Det tilsvarer utslippet fra 4 bensinbiler.
- Bioolje er laget av returfett (fra blant annet frityr- og fiskeolje), og regnes som klimanøytralt.
- Prisen på bio-olje er ca det samme som fossil fyringsolje. Kontakt leverandører for priser, for eksempel Bio 8 eller Eco 1.
- Familien søkte og fikk tilsagn om støtte til omleggingen til bioolje fra Klima- og energifondet i februar 2010. Så konverterte de fyren, sendte inn ferdigmelding i mai og fikk utbetalt støtten i juni.
- Det kostet totalt 12 229 kr å gjøre om oljefyren til å kunne bruke bioolje. Av dette fikk familien 6 115 kr i støtte fra kommunen. Støttesatsen for å gå fra fossilolje til bioolje er kr. 1,50 per kilowattime. Men maks 50 prosent av kostnadene.
Kilde: Enøketaten i Oslo