Det er en merkedag i Bellonas snart 25-årige historie, når miljøstiftelsens drøyt 50 Oslo-baserte medarbeidere i dag tar i bruk et splitter nytt og svært energieffektivt lokale.
På Vulkantomta i Maridalsveien, mellom Dansens Hus og Flerbrukshallen Vulkan, ligger det nye Bellonahuset. Drøyt ett år har det tatt å bygge det energieffektive forretningsbygget, som nylig fikk godkjent 67 kWh/kvm i tilført energibehov. Det er godt innenfor kravet til energiklasse A, som tilsier maks 84 kWh/kvm.
– Vi har gledet oss lenge til å flytte inn, og det blir veldig spennende å se hvor høyt vårt reelle energiforbruk faktisk blir etter hvert, sier Bellonas daglige leder, Nils Bøhmer til bellona.no.
Teoretisk beregning
Energimerkeordningen er nemlig en teoretisk beregning av behovet for tilført energi, og tar utgangspunkt i bygningskonstruksjonen. For å oppnå et lavest mulig energibehov, har man i Bellonahuset jobbet spesielt med å få tette vegger.
I tillegg er det etablert en egen energisentral, som skal forsyne både Bellonahuset og andre bygg på Vulkanområdet med energi. Bellonahuset bidrar til energisentralen med vann som er varmet opp av solfangerne som dekker store deler av takkefasaden på bygget. For øvrig hentes energien fra vann-til-vann varmepumper og fjernvarmeanlegg.
Energisentralen har for øvrig sin offisielle innvielse i dag, den også.
Styringssystemer
For å gjøre energibruken i nybygget mest mulig effektiv, er det lagt inn styringssystemer for både lys, varme og luftkvalitet. På den måten vil for eksempel alle lys være av når det ikke er folk i bygget – og samtidig senkes også temperaturen i rommene. Bellona regner dermed med lavere strømregninger fremover.
– Det blir også veldig deilig å flytte inn i et hus uten lysbrytere – nå slipper vi å tenke på å skulle skru av lyset, sier Nils Bøhmer med et smil.
Aspelin Ramm Eiendom er byggherre for Bellonahuset, og Veidekke hovedentreprenør. Bellona er hovedleietaker, og disponerer hele fjerde og femte etasje, samt deler av tredje.
Skrevet av Ruth Astrid Sæter