– Siemens Performance Contracting (PFC) går i korthet ut på at Siemens gjennomfører tiltak som reduserer energibruken i bygget, investeringen betales gjennom besparelsen, og både byggherre og Siemens tjener mer, desto mer energi som spares, opplyser avdelingsleder Dagfinn Damm.
– Hvordan skjer det i praksis ?
– Konseptet baserer seg på å bruke energi- og driftskost-besparelser til å finansiere de investeringene som er nødvendige for å oppnå reduserte energikostnader. Siemens garanterer at tiltakene vil redusere kostnader og øke komfort og produktivitet, samtidig som tiltakene fører til reduserte miljøbelastninger. En viktig side ved disse tiltakene er at bygningene får skiftet ut alle foreldede tekniske installasjoner til det nyeste og mest effektive.
– Det er snakk om store investeringer. Hvilke garantier har man for at dette faktisk lønner seg, Damm?
– Når vi har gjennomgått bygget og beregnet sparepotensialet, garanterer vi at besparelsen blir minst 80 prosent av dette. Den besparelsen som ligger mellom garantert nivå og kalkulert nivå, beholdes av kunden. Besparelser over dette deles 50/50 mellom kunden og Siemens. På denne måten har begge parter et sterkt økonomisk incitament til å spare så mye energi som mulig.
– Det er Siemens som står for investeringen. Hvordan betaler kunden?
– Kunden betaler en fast pris i avtaleperioden, som vanligvis er fire år. Allerede i denne perioden sparer kunden mye energi, og når investeringen er betalt blir energiregnskapet ekstremt gunstig.
– Hvordan er ansvarsforholdet i prosjektet?
– Siemens står for det hele og vi påtar oss garantiansvaret for alle underleverandører. Byggherren har bare én partner gjennom hele prosessen.
– Hvor langt kan man gå i enøktiltak? Vi spør ingeniør Hans Skjulsvik, som har arbeidet med byggautomatisering siden 1976, den gang i Landis & Gyr, nå i Siemens Building Technologies (SBT):
– Typiske tiltaksområder er byggautomatisering, effektiv belysning, ny kjel, kjøling, varme og ventilasjon.
– Hvor langt kan man gå?
– Potensialet for mulig besparelse er enormt, men noen tiltak forbyr seg selv av økonomiske grunner. Vi tar ut den delen av potensialet som er lønnsom, dette må ha en rimelig tilbakebetalingstid.
– Hva er rimelig tilbakebetalingstid?
– Cirka fire år er akseptabelt for næringslivet. Noen kommuner ser seg også tjent med tiltak som har lengre avtaleperioder, og for dem har vi et tilbud vi kaller Energy Performance Contracting.
– Hvilke prosjekter har dere gjennomført PFC-tiltak i?
– I januar 2005 begynte vi på et prosjekt for Rema 1000. Prosjektet utgjorde fem distribunaler og 380 butikker, til sammen 426 000 kvadratmeter. Der ble energibruken redusert med 19,2 GWh, fra 150 GWh. Besparelsen utgjør 13 prosent.
For Lier kommune har vi gjennomført tiltak på skoler, sykehjem og rådhus, i alt 73 000 kvadratmeter, med prosjektstart 2004. Besparelsen ble 2GWH, som utgjør 11 %. Lier kommune har fortsatt et stort potensial for mer sparing.
I vårt eget hovedkontor i Østre Aker vei 90 er målet å redusere dagens energibehov med 20 prosent fra 15 GWh før tiltak.
I 2008 fikk Siemens en EUs første pris for sin tekniske støtte til energispareprogrammet Green Building som har pågått siden 2005.