På tross av at det aldri før har vært flere studenter, er andelen studenter som får mulighet til å bo i studentboliger også økende. 15,5 prosent av studentene får nå bo i en rimelig studentbolig.
–Regjeringen finansierer årlig rundt 1000 nye studentboliger. Det er samtidig viktig å huske på at offentlig finansierte studentboliger skal være et supplement til det private leiemarkedet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.
Med høye priser i det private boligmarkedet søker mange studenter etter studentboliger til høsten.
–Norge fører en offensiv politikk for å sikre lik rett til utdanning. Det skal vi være stolte av. De aller fleste studenter vil også i fremtiden, både fordi de ønsker og har mulighet til det, bo i andre boliger enn studentboliger. Men studentboliger er et viktig virkemiddel for å sikre reell lik rett til høyere utdanning, og derfor har regjeringen satset sterkt på utbygging av studentboliger, sier Kristin Halvorsen.
Siden 2006 er det gitt tilsagn om tilskudd til 6 318 hybler og regjeringen har nådd målet om 1000 studentboliger i året. I 2009 ble det gitt tilsagn om tilskudd til 1591 hybelenheter. Den gjennomsnittlige dekningsgraden for landet er på 15,5 pst. Til sammenligning ga Bondevik II-regjeringen tilsagn om tilskudd til 2 361 hybelenheter i sin regjeringsperiode fra 2001 til 2005. I 2011 ble det ferdigstilt 1222 hybelenheter, og over 2000 hybelenheter under oppføring i disse dager. Mange er knyttet til store prosjekter som for eksempel Lerkendal studentby i Trondheim som skal gi rom til over 600 studenter. Alle de store byene har store prosjekter under oppføring, men også ellers i landet bygges det nye studentboliger.
Det er flere grupper som sliter ekstra med å finne en bolig under studietiden, blant annet utenlandske studenter som kommer til Norge for å studere. At studentboliger øremerkes slike grupper den første tiden de er i Norge er et virkemiddel som er helt naturlig, sier statsråden.
–Jeg kan love at jeg skal holde trykket oppe når det gjelder bygging av studentboliger, og jeg har forståelse for at det kan være frustrerende om en ikke har fått seg et sted å bo i rimelig tid før studiestart, sier Kristin Halvorsen.
Hun understreker at det fortsatt er tid igjen til semesteret starter. Hun råder studenter som nå har fått studieplass, men står uten bolig, til å bruke nettverket sitt, sosiale medier, sjekke det private markedet og forhøre seg om den aktuelle studentsamskipnaden på studiestedet kan hjelpe til med å finne bolig i det private markedet – mange studentsamskipnader har en slik tjeneste. –Jeg oppfordrer også alle private som har mulighet til å leie ut husrom til studenter, sier kunnskapsministeren.
Midlene til byggingen av nye studentbolig utbetales av Husbanken etter godkjennelse av hvert enkelt byggetrinn. Siden flere byggeprosjekter går over flere år, vil det variere hvor mye av tilskuddene som blir utbetalt fra år til år.
Kunnskapsministeren forstår at det er frustrerende å ikke ha bolig ved studiestart. Foto: Kunnskapsdepartementet.
Bygger 2000 nye studentboliger
Det bygges nå rekordmange studentboliger rundt omkring i hele landet. Kunnskapsministeren lover å holder trykket på bygging av studentboliger.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover