I dag jobber hun som prosjektleder entreprise i GK Norge i Haugesund. Kontoret i Haugesund har om lag 35 medarbeidere, inkludert et underlagt kontor i Odda.
– Mye av jobben går ut på prising av prosjekter vi legger inn bud på, forteller Rachel.
– Siden jeg begynte i slutten av august, har jeg kommet halvveis inn prosjekter, og vært på byggemøter og befaringer. Det blir veldig gøy å bli med i hele prosessen.
– Noen ganger kommer kundene til oss, og vil at vi skal prosjektere og levere et ventilasjonsanlegg. Da sender jeg ut prisforespørsler, så vi kan gi pristilbud.
– Jeg blir tatt med på spontane møter av og til. Det er veldig gøy. Og jeg er nede på byggeplassen flere ganger i uken.
– Hva er mest spennende?
– Å prøve å få nye prosjekter. Jeg er ganske mye på doffin.no, ser om det er noen prosjekter vi kan legge inn bud på og vise interesse overfor byggherrer som vi ikke har jobbet med tidligere.
– Hvordan trives du?
– Jeg trives veldig godt, og synes at jeg har fantastiske kollegaer. De har tatt veldig godt imot meg og jeg synes det er gøy å gå på jobb hver dag.
– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg visste lang tid i forveien at jeg skulle flytte til Haugesund, i og med at mannen min kommer derfra. Derfor begynte jeg å undersøke hvilke bedrifter i Haugesund jeg kunne søke jobb hos litt før jul i fjor.
– Jeg visste at GK pleier å ha stand på Næringslivsdagen i februar, og da gikk jeg direkte til dem, og sa at jeg var interessert i søke jobb hos dem i Haugesund, og spurte om det kunne være aktuelt.
– Den ene medarbeideren på standen satte meg i kontakt med distriktssjefen i Haugesund, og han sa at de hadde rom i budsjettet for å ansette noen flere. Så fikk jeg komme på intervju, og ble en av de første som fikk jobb på mitt studium.
– Hva slags nytte har du hatt av utdanningen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)?
– Den har vært nyttig, men når du begynner i jobb, skjønner du hvor mye du fortsatt ikke vet. Jeg føler at jeg har mye å lære, og læringskurven er fortsatt veldig bratt. Men jeg vet hva folk snakker om, og kan teorien bak ting.
– Hvordan var det å studere på HiOA?
– Det var veldig spennende mot slutten, men det var utfordringer hele veien. Det jeg skrev om i bacheloroppgaven var ikke lett, da det var litt utenfor fagområdet mitt på en måte. Det var utfordrende og mye nytt å sette seg inn i, men totalt sett var det bra.
– Vil du råde andre til å ta det studiet du har gått på?
– Ja, det vil jeg. Da jeg begynte på studiet var jeg innom den gamle rammeplanen for ingeniørutdanningen, og deretter den nye. Den nye er bedre tilrettelagt for arbeidslivet enn den gamle.
– Hvordan da?
– Fagene blir lagt opp på en mer fagmessig måte. At man har måleteknikk like før man skal ha inneklima, og faktisk begynne å ta egne målinger, for eksempel, i stedet for å ha det første året, som et av de første fagene man får. Det synes jeg passer litt bedre.
– Har du noe råd å gi til andre som ønsker å studere det samme som deg?
– Du bør tenke over hva du vil jobbe med, bli studentmedlem i VVS-foreningen, og gå gjerne på noen kurs, og legge inn ekstra interesse i fagene, som et supplement til studiene. Da får du et bedre innblikk i industrien.
– VVS-messer er veldig høyt anbefalt av meg. Se og bli sett! Nettverking er viktig allerede som student, og miljøet er relativt lite, så det går an å bli kjent med folk som du kommer å ha noe med å gjøre umiddelbar etter studieslutt.
– Har du lagt planer for videre utdanning og karriere?
– Ikke enda, men det dukker jo alltid opp kurs og seminarer som kan være spennende å gå på. GK har også interne kurs. Vi har for eksempel prosjektlederskolen og kurs i entreprise-juss som man må gå på, men som ikke kan tas i et eget studium.
Rachel ønsker seg mer kunnskaper i AutoCAD (dataprogram for bygningskonstruksjon). Revit og MagiCAD har hun fått opplæring i, men dette kunne godt være mer utdypende enn et 3-poengsfag på første studieåret.
– Det hadde vært veldig fint om man kunne lekt litt mer, jeg føler jeg ikke har full forståelse for programvarene enda, men det kommer sikkert med tiden.
– Når du kommer ut fra utdanningen kommer det lett forventninger om at: Du er ung, du er ferdig utdannet, og nå kan du det, sier Rachel.