Mange nye byer og tettsteder har satt i gang med fjernvarmeutbygging og nettene i Oslo, Bergen og Trondheim utvides til å omfatte stadig flere kunder. Innen fjernvarmeselskapene er det økt fokus på andelen fornybar energi som leveres via fjernvarme. I Trondheim er utslippene av CO2 redusert med 900 000 tonn siden anleggene startet i 1986, men miljøgevinsten er sterkt avhengig av energikildene. Topplasten i fjernvarmenett er ofte olje eller gass, noe som reduserer miljøgevinsten.
- Bioolje kan være et aktuelt alternativ dersom denne fremstilles på en bærekraftig måte. Foreløpig er det ikke nok erfaringer med å bruke bioolje i stor skala, sier Svenkerud.
Sweco har vært delaktig i utbygging av fjernvarme i blant annet Eidsvoll, Ski, Bodø og Orkanger. For Orkdal Fjernvarme har vi bistått med å koble opp fjernvarmen mot Elkem Thamshavn, slik at hovedandelen av fjernvarme nå er basert på spillvarme fra ferrolegeringsproduksjonen. Smelteverket er koblet til fjernvarmeanlegget med et 1 300 meter langt strekk i DN 300 som er lagt inn på fabrikkområdet mens produksjonen var i full gang. Godt samarbeid mellom byggherre, rådgiver, utførende entreprenør og smelteverket gjorde det mulig å legge en så stor fjernvarmeledning forbi alle tenkelige hindringer .
– Vi tredde ledningen nærmest som en sytråd over, under eller langsetter gamle kulverter og ledinger. Smelteverket kan levere en effekt på ca 6,5 MW, hvorav det meste tas ut over en lavtemperaturveksler, men det er også mulig å øke temperaturen ved å kjøre fjernvarmen over en dampveksler, påpeker Per Jakob Svenkerud.
På Eidsvoll har Sweco hatt prosjektledelse og byggoppfølging for nett og energisentral, samt gjort noe prosjektering i forbindelse med utvidelse av nettet. I forbindelse med energisentralen har det også vært utført geologiske undersøkelser og vurderinger. Her kommer Sweco sin styrke som en multidispilin rådgiver inn i bildet. Akershus Energi har vært oppdragsgiver for denne utbyggingen.
For Østfold Energi er Sweco engasjert i utbyggingen av fjernvarme og vurderer utbygging av fjernvarme på en rekke steder i Østfold. Østfold Energi satser tungt på fjernvarme og har konkrete utbyggingsplaner i Sarpsborg, Greåker, Mysen og Halden.
Når Halden fengsel tas i bruk i april 2010 vil varmebehovet dekkes av miljøvennlig fjernvarme fra Torpum varmesentral som ligger på en tomt rett utenfor fengselsmuren. Fjernvarmeanlegget fyres på flis i en biokjel og varmen sendes til fengselet via fjernvarmerør. Fjernvarmeanlegget skal årlig levere mer enn 3 GWh varme til fengselet. Det at Halden fengsel velger å benytte fjernvarme i stedet for olje til oppvarming sparer miljøet for utslipp av ca. 1 500 tonn CO2 i året.
Innenfor punktvarme og mindre varmesentraler kan Sweco også rapportere om betydelig høyere aktivitet.
–Vi stod for mer enn ti slike sentraler i 2009 Fem av disse var for Larvik kommune, hvor vi tidligere har stått for fem tilsvarende utbygginger. Det er også levert fire tilsvarende anlegg til Vestby Fjernvarme AS, som er første skuddene på stammen for en satsning på fjernvarme i Vestby.
- Sweco har også stått for forprosjekt, prosjektering og kontrahering av en pelletsbasert varmesentral for Buskerud Fylkeskommune til Rosthaug Videregående skole, opplyser Svenkerud.
For Statsbygg Øst har Sweco prosjektert slike energisentraler for HIH Evenstad og et nærvarmenett for flere bygg på Eidsvoll.
- For sistnevnte har vi også lagt til sol som en oppvarmingskilde grunnet høyt forbruk av varmt tappevann om sommeren, understreker Svenkerud.
Sweco har designet, prosjektert og vært byggeleder for Europas største system for gjenvinning og energilagring på Akershus Universitetssykehus utenfor Oslo. I et moderne sykehus oppstår det gjennom året store overskudd av energi – spesielt i ventilasjonsanlegg og i særlig ressurskrevende rom. Når det samtidig er et stort behov for varme i andre deler av et stort sykehus, er det god energiforvaltning å samordne dette via lagrings- og gjenvinningssystemer. Ved hjelp av et geotermisk energilager sørget vi for at hele 57 % av varmeenergien kommer fra gjenvinning.
Innen arbeidsgruppen for fornybar varme og fjernvarme har Sweco i løpet av høsten ansatt tre nye ingeniører for å styrke denne satsningen som faller innunder selskapets satsning på bærekraftig utvikling, SED - Sustainable Engineering and Design. Det betyr at vi skal tilby og utvikle fremtidsrettede løsninger som styrker grunnlaget for en bærekraftig og lønnsom forretningsdrift.
Arbeidsgruppen for fornybar varme og fjernvarme inngår i selskapets avdeling for fornybar energi energidivisjonen. Ny avdelingsleder fra høsten 2009 er Ane T. Brunvoll som tidligere jobbet i Bellona.
–Jeg har sterk tro på Sweco sin satsning på fornybar energi, sier Ane T. Brunvoll og legger til at det forventes en god ordreinngang til avdelingen i 2010.