Nydalspynten ble utviklet i et samarbeid mellom Avantor, arkitekt Niels Torp, Vekst Teknologi og SINTEF, stod ferdig for 4 år siden, og fikk mye omtale som et miljøfyrtårn. Energiforbruket skulle være 40 prosent lavere enn i vanlige kontorbygg.

Miljøfyrtårnet har ik vakt den store interessen blandt hovedstadens næringsliv og offentlige leietakere.

- Det er flere selskaper som har vært på visning, og som absolutt burde ha hatt miljøvennlige lokaler, som har trukket seg, sier Løvold til Estatenyheter.no.

Han forteller at både statlige selskaper og stiftelser har vært på visning, men at alle, en etter en har forsvunnet.

Forklaringen, de i følge prosjektdirektøren oppgir, er at leieprisen blir for høy. De har dermed valgt lokaler som er billigere i pris, men også mindre energieffektive.

- Slik vi ser det, så er det snakk om marginale forskjeller i prisen. Kvadratmeterprisen ligger mellom 100 og 200 kroner høyere enn i et ordinært kontorbygg, men samtidig er driftskostnadene lavere. Vi mener derfor at leietakerne totalt sett ville kommet ut med rundt de samme kostnadene som i et ordinært kontorbygg, sier Løvold.

Pris er selvfølgelig avgjørende for leietakere, men ifølge Avantor er det også andre faktorer som spiller inn. En viktig faktor er at leietakerne stiller svært harde krav til bygget. Mange bedrifter vil gjerne være i et bygg som bruker lite energi, men samtidig har de en del krav som ikke er forenlig med redusert energiforbruk.

- Da er det vanskelig å holde energiforbruket nede, sier Løvold.

Til tross for den labre interessen vil ikke Løvold si at prosjektet er en fiasko.

- Nei det vil jeg absolutt ikke si. Vi har lært utrolig mye av dette prosjektet og det er erfaringer som vi tar med oss inn i nye prosjekter, sier Løvold.

Avantor skriver på sin nettside at Nydalspynten er navnet på et spennende nybygg med en helt unik miljøprofil. Bygget er nå ferdig prosjektert hos arkitekt Niels Torp, og det venter på leietaker(e) som ønsker å flytte inn i et av de mest spennende miljødesign-prosjektene i Oslo.

Videre skriver Avantor at Nydalspynten er et lavenergibygg som er blitt til i et samarbeid mellom byggherre, arkitekt, Vekst Teknologi og SINTEF. Her brukes det såkalt passiv klimatisering, det vil si at luft kommer inn under huset, og blir trukket gjennom bygget ved hjelp av vifter og termikk. I en kulvert under huset blir luften varmet opp eller avkjølt før den kommer inn i bygget. Ved hjelp av vindusglass med lav solfaktor og persienner, skal temperaturen holdes stabil. I sommervarmen vil huset bli kjølt ned om natten.

Bygget har også behovsstyrt lys som reguleres etter tilstedeværelse og hvor sterkt dagslyset er innendørs. Høye vinduer opp til himling gir lyse lokaler, og ikke minst, en flott utsikt.

Nydalspynten består av tre etasjer over bakken og en etasje under bakken. Bygget har et atrium i midten som slipper dagslys helt ned til underetasjen. Bygget vil ha plass til nærmere 130 personer, avhengig av valgt planløsning.

Energiforbruket antas å ville ligge på ca. 40% av gjennomsnittlig forbruk for tilsvarende næringsbygg i markedet. Det betyr mye penger spart i energikostnader, iflg Avantor.

SKRIV DIN MENING HER: