Videre er det viktig å forhindre at byggestøv ikke produseres og spres i bygningen, tilrettelegge for enkel fjerning av støv, materialrester og annet byggeavfall og  tilrettelegge for og sørge for systematisk renhold av alle flater.

Forhindre at jord og støv utenfra transporteres inn under byggeprosessen.
Store mengder forurensning kommer inn i bygget i byggeprosessen som følge av transport, støping, saging, pussing og handtering av materialer og utstyr. Areal for utelagring og atkomstveier bør derfor opparbeides så tidlig som mulig i prosessen. Atkomstveier bør ha fast dekke som asfalt fram til inngangen for å unngå at løse jordmasser dras inn. Et godt lag pukk vil også hjelpe. Det bør være en robust skraperist foran inngangen.

Forhindre at materialer utsettes for støv og fukt under transport og på byggeplass.
Materialer må lagres tørt og beskyttes mot fukt og støv under transport og på byggeplassen. Innvendig i bygget bør man bruke flyttbare reoler eller traller til lagring, slik at golvet er tilgjengelig for rengjøring. Ventilasjonskanaler skal være rene og forseglet i begge ender inntil montering, for å unngå unødig rengjøring før og etter montering. Overflater som kan være vanskelige å rengjøre etter at utstyr er montert som til eksempel kabelbruer må rengjøres før kabler trekkes,. Bindingsverk, hulrom over himling og sjakter må støvsuges og rengjøres før gjenlukking.

Det bør velges bearbeidingsmetoder og verktøy som avgir minst mulig støv til omgivelsene. Saging, sliping og bearbiding av materialer som avgir støv bør utføres på tilrettelagt plass utendørs eller i produksjonsrom med avtrekksventilasjon. Verktøy som brukes innendørs, må ha avsug.

Bruk av fabrikkproduserte moduler og prefabrikkerte bygningselement vil bidra til å redusere både smuss- og avfallsproduksjonen i byggeperioden. Det anbefales derfor å bruke ferdigkappede materialer og produkter med ferdige utsparinger for rør, kabler og tilsvarende utstyr der dette er mulig, slik at behovet for arbeidsoperasjoner som støver ned byggeplassen blir mindre.

Ren, tørr og ryddig byggproduksjon er spesielt vanskelig ved rehabiliteringsarbeider. Deler av bygningen er gjerne i vanlig bruk samtidig som arbeidene pågår. Arealer som rehabiliteres, må derfor stenges av og skjermes fra resten av bygningen, og trafikk mellom arealene bør unngås

Forhindre at materialer avgir støv til innemiljøet etter montering.
Materialer som kan avgi støv eller fibre, for eksempel mineralull, må forsegles slik at fibrer slik at en effektivt forhindrer at fibrer avgis til inneluften i bruksfasen. Snittflater på himlingsplater forsegles med støvbindende maling.

Eksponering av støv skjer gjennom luft hovedsakelig i situasjoner der forurensninger virvles opp og via kontakt med støv på innendørs flater.

Overflater av betong kan avgi fint sementstøv. De kan også være forholdsvis ru og samle støv. Det anbefales derfor å støvbinde alle betongoverflater så tidlig som mulig.

Materialer som benyttes på innvendige overflater bør ha overflater som er lette å holde rene uten kjemikaliebruk. Materialer og overflater som binder støv bør unngås.

NAL | ECOBOX tok derfor i 2004 initiativet til å få etablert et tilbud om web-basert og brukervennlig miljøinformasjon om bygningsprodukter for arkitekter, rådgivere, entreprenører, utbyggere og øvrige aktører innenfor byggenæringen. Bruk av ECOproduct databasen har et stort potensial for å bidra til mer miljøriktig materialbruk i ved nybygging og ombygging og rehabilitering.

Renhold i byggeperioden
Renhold i byggeperioden innebærer systematisk opprydding og rengjøring av golv og andre horisontale flater, og dette bør startes så snart bygget er lukket. Det forutsetter at utførende foretak har rutiner i sitt styringskvalitet som beskriver hvordan arbeidet med renhold, rydding og fjerning av byggeavfall, rester og emballasje og lignende skal gjennomføres og hvordan effekten av utført arbeid skal bekreftes.

En forutsetning for et vellykket resultat av ren byggproduksjon er at det stilles klare kvalitetskrav til renholdet og at oppnådd kvalitet kan kontrolleres på en objektiv og reproduserbar måte. Styringssystemet til ansvarlig utførende må inneholde rutiner som beskriver hvordan renhold mv. skal gjennomføres, dokumenteres og kvalitetssikres. Eksempler på slike rutiner vil være rutiner for:

• fjerning og eventuelt sortering av emballasje, kapp, avfall og rester av
materialer
• daglig rydding av trafikkarealer
• regelmessig rengjøring av golv og horisontale flater
• tildekking og eventuelt forsegling av elementer og installasjoner for beskyttelse
mot støv og fuktighet
• rengjøring av alle overflater i hulrom før gjenlukking
• rengjøring av alle installasjoner før de bygges inn
• rengjøring etter behov etter forurensende arbeider som riving, hullboring,
sliping osv.
• rengjøring av overflater i hulrom før gjenlukking, for eksempel tekniske
installasjoner over himling, stenderverk før isolering og lukking av vegger

Rutinene skal være forankret i prosjektorganisasjon og hvem som har ansvar for renhold og rydding skal fremgå av prosjektgjennomføringsplan.

NS-INSTA 800 er en nordisk standard for kravspesifisering og vurdering av rengjøringskvalitet og kan innarbeides i foretakets styringssystem.

Avfallshåndtering
Byggteknisk forskrift § 9-6 forutsetter at utarbeides en avfallsplan. Avfallsplan skal gjøre rede for planlagt håndtering av avfall fordelt på ulike avfallstyper og mengder. Videre stiller forskriften krav om at minimum 60 vektprosent av avfallet som oppstår i tiltak skal sorteres i ulike avfallstyper og leveres til godkjent avfallsmottak eller direkte til gjenvinning. Det innebærer at det må settes av tilstrekkelig areal til oppsamlingsenheter (beholdere og konteinere) på byggeplassen. Ved god planlegging av byggproduksjonen kan avfallsmengden begrenses vesentlig. Antall oppsamlingsenheter som til en hver tid skal være tilgjengelig, avhenger av valgt løsning samt tilbudene på aktuelle avfallsmottak og lokale bestemmelser.