Bak utfordringen står Enova, NorgesEiendom, FutureBuilt, Husbanken, ZEB og Skanska.

Seniorrådgiver Ann Kristin Kvellheim i Enova er spent på resultatet, og håper bidragene kan skape en solid metodikk en samlet bransje kan ta lærdom og bli inspirert av.

– Det er første gang et slikt rehabiliteringsprosjekt settes i gang i Norge. Dette skal være et forbildeprosjekt med framtidsrettede og nyskapende løsninger for eksisterende boligblokker. Vi skal vise at det ikke bare er nybygg som kan være særdeles energieffektive, men like gjerne en eldre boligblokk, sier Ann Kristin Kvellheim.

Vinner kåres i februar
Fire arkitektfirmaer vil får sjansen til å vise hva de kan om energiløsninger etter innledende runde i konkurransen. Deretter følger en fire måneder lang konkurranseperiode før den endelige vinneren kåres av en jury bestående av NorgesEiendom, Skanska, ZEB med flere i februar.

– Rehabiliteringen av boligblokken til plusshus-nivå er utvilsomt et utfordrende prosjekt arkitektbransjen skal ta lærdom av, nettopp fordi energiproduserende hus er fremtidens hus i Norge, sier Stein Stoknes i Futurebuilt

– Med dette prosjektet ønsker vi å være i forkant av utviklingen, ved å ta i bruk løsninger som ikke tidligere har blitt brukt i Norge. Vi er overbevist om at slike prosjekter på sikt vil gi oss en betydelig konkurransefordel, sier prosjektleder Thomas Lie i NorgesEiendom.

Skrevet av Veslemøy Nestvold, Lavenergiprogrammet