- Vi har hørt fra flere ulike hold at Enova risikerer å ikke få sin nåværende bevilgning med videre. Årsaken er innføringen av elsertifikater fra nyåret, sier Håvard Lundberg i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Mister oppgave
Statsforetaket Enova har tidligere bevilget store summer til aktører som planlegger utbygging av vindkraft.

Fra nyåret får imidlertid vindkraftprodusenter mer penger for energien de leverer, som følge av det planlagte el-sertifikatmarkedet mellom Norge og Sverige. Produksjonsstøtte til vindkraft blir dermed ikke en oppgave for Enova framover.

Bellona og 26 ulike aktører har imidlertid undertegnet et opprop til Olje- og energidepartementet og 99 andre politiske aktører, hvor de advarer mot kutt i støtten til Enova.

Vil øke budsjettet
– Vi mener det vil være ekstremt uheldig å redusere bevilgningene til Enova. Vi vil heller understreke behovet for å øke dem. Enova bør støtte tiltak til energieffektivisering, og i langt større grad støtte tiltak som i dag har havnet under grensen for hva Enova prioriterer, sier Lundberg.

Energifondet, som forvaltes av Enova, sikres inntekter fra forbrukere gjennom 1 øre/kWh i påslag på nettariffen. Inntektene har gått til finansiering av utbygging av fornybar energi og energieffektivisering, og har utgjort rundt 40 prosent av Enovas bevilgning opplyser tu.no

Her er aktørene som har undertegnet oppropet: 

Bellona
ABK AS
Architectopia
Aspelin Ramm
Borregaard
BKK
Entra Eiendom as
FREVAR KF
GK Norge AS
Grønn Byggallianse
Hjellnes Consult as
KLP Eiendom
Natur og Ungdom
Norges Naturvernforbund
Norsk Eiendom
Norsk Solenergiforening
Norsk Varmepumpeforening
Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening
Norsk Teknologi
Norwegian Green Building Council
Powerhouse-alliansen
Schneider Electric
Siemens AS
SGP Varmeteknikk
WWF Norge
Østfoldforskning