Inspiria er blant Norges mest energieffektive bygg. De samlede kostnadene rundt denne energisatsingen ligger på 10 millioner kroner.
Ekstrakostnadene for å oppnå energieffektiviseringen er finansiert gjennom den nevne støtten fra Enova, ekstrainvesteringer og gjennom opsjoner i totalentreprisekontrakten med NCC. For NCC er dette det første store passivhusprosjektet i Norge og entreprenøren regner med at det vil gi dem nyttig erfaring og ny kompetanse for fremtiden. Det danske arkitektkontoret AART architects og Expology Unik har vært henholdsvis arkitekter og utstillingsarkitekter.
Et forbilde
- Dette bygget har vært og er en spennende og interessant utfordring for oss. Vi jobber daglig med kompliserte byggeprosjekter og avansert teknologi, og det er jo akkurat det barn og unge skal lære på dette senteret, forteller distriktssjef i NCC, Svend-Harald Malen til vvs-forum.no.
- Vårt nye bygg kommer til å bruke så lite energi som mulig og vårt bygg vil bli et forbilde for ny, fremtidsrettet miljøvennlig byggeskikk, sier styreleder i Science Senter Østfold Eiendom AS, Osmund Ueland i en kommentar.
Den tidligere NSB-direktøren har stått sentralt i å få realisert det gedigne senteret i Østfold, som har hatt over 20 000 besøkende de første ukene i august.
I det nye Inspiria skal man blant annet benytte seg av lokal vindkraft og solenergi. Med en fremtidig reduksjon i driftskostnadene til energi på 40 prosent fra de opprinnelig blir tilleggsinvesteringen lønnsom.
Saken fortsetter under bildet:
Bildetekst: Gode naboer var på plass under den offisielle åpningen. Quality Hotel & Resort ligger bare et steinkast fra Inspiria på Grålum i Sarpsborg. Her er Choice-eier, Petter Stordalen og Quality-eier og tidligere rørlegger, Arthur Buchardt i hyggelig passiar med Sarpsborgs ordfører, Jan O. Engsmyr
Samarbeid med Østfold Energi
Følgende tiltak er besluttet å gjennomføre for å få det nye Vitensenteret opp på passivhusstandard:
• Kvaliteten på glass i vinduer, fasader og dører er forandret til beste tre lagsisolerglass.
• Isolasjonstykkelsen i vegger, gulv og tak er økt fra 25 til 45 centimeter. Det er lagt vekt på å eliminere kuldebroer og frostinntrengning.
• Solavskjerming på alle fasader. Automatisk styringssystemer.
• Gjennomgående høy fokus på at bygget skal være tett, derfor har man vektlagt alle detaljer knyttet til tetningstiltak for å minimere luftlekkasjer. Omfanget av eksponerte, tunge betongkonstruksjoner i vegger og dekker er økt (lagring av termisk energi).
• Solfangere på tak gir varme til tappevann.
• Renseanlegg for gråvann, slik at vannet kan gjenbrukes.
• Vindmølle som landemerke og energitilskudd.
• Solcellevegg i det ene laboratoriet.
• Ladestasjoner for el-biler, som knyttes opp til fornybare energikilder.
• Fjernvarme for fjernkjøling i samarbeid med Østfold Energi.
Administrerende direktør, Nils Kristian Nakstad i Enova har følgende å si om det nye senteret i Østfold og om energiøkonomisering generelt:
- Passivstandard for norske bygg vil bli sentralt i kravene til byggeskikk både i Norge og i EU i årene fremover.
Enovas støtteordninger til byggesektoren er allerede justert i tråd med dette. Vi vil belønne aktører som Vitensenteret i Østfold som går foran og bokstavelig talt setter ny standard i den viktige byggenæringen.
Viktig å spare energi
Det er benyttet ekspertise fra UmB (Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås) og IFE (Institutt for energiteknikk på Kjeller) for å nå alle energimålene.
- En del av Vitensenterets innhold er knyttet til teamet energi, derfor har det vært ekstra viktig for oss å ha fokus på dette. Her dreier det seg om energiøkonomisering i praksis, påpeker Osmund Ueland.
Inspiria har et areal på snaue 7. 000 kvadratmeter, hvor av 2. 000 av kvadratmeterne av er avsatt til utstillingslokaler. Det er også tegnet inn sju skolelaboratorier i det nye bygget. Senteret skal være et tilbud til barn og unge på dagtid, mens det på kvelder, i skoleferiene og i helgene skal være åpent for publikum.
Ros fra talerne
Det nye senteret, som ligger bare et steinkast fra Arthur Buchardt Quality Hotel & Resort i Sarpsborg, har en total kostnadsramme på 170 millioner kroner. Sarpsborg kommune og Østfold kommune eier 40 prosent hver. De resterende 20 prosentene eies av det lokale næringslivet og andre Østfold-kommuner. Næringslivet har alene spyttet inn 60 millioner kroner.
Det finnes til sammen åtte slike vitensenter i Norge i dag og Østfold Science Senter er det klart største. I tillegg blir det altså i fremste rekke når det gjelder å spare energi, noe som også ble påpekt av flere av talerne under den offisielle åpningen tirsdag.
- Det har vært mye motgang underveis, men motgangen har styrket prosjektet. Det står sterkere nå enn det ellers hadde gjort, påpekte blant annet arbeidende styreleder, Osmund Ueland i sin åpningstale til et stort, dresskledd og pent pyntet forsamling.