Budsjettet for samlet energi var på 5.424 MWh/år, mens det samlede forbruk av energi var på 11.078 KWh/år. Bygningsmassen er regnet ut fra 38. 000 kvadratmeter selv om bygget er på 55. 000 kvadratmeter. Kjeller og annet areal slom ikke er energikrevende og relevant er ikke følgelig med i oppsettet.
- Vi har gjennomgått forbruket og vurdert virkemidler. Energien gikk ned de siste tre månedene i fjor og den positive trenden fortsetter i 2011, men vi er ikke i mål, sier ingeniørdocent, Arne Førland-Larsen, som har jobbet med prosjektet i Oslo.
Flere forklaringer på overforbruket
Det finnes flere forklaringer på energioverforbruket satt opp mot estimatet. Snøsmelting, ekstra kjøling på grunn av store internlaster, tomgangsforbruk og ekstra elforbruk av utstyr er faktorer som påvirker resultatet.
Det er 1 600 telefoner i bygget og de ”stjeler” 3-7 kWh/ m2 år. Det gir 16 W per telefon, så et ”sovende” bygg koster mye energi.
- Telefonene som står på døgnet rundt, lys som blir slått av og kopimaskiner som heller ikke er slått av stjeler energi. Det går med mye energi unødvendig i norske bygg, mener Førland-Larsen.
Tre hovedårsaker
Det ble funnet tre hovedårsaker til overskridelsene i Lysaker Park:
• Dyre vaner, det vil si brukeradferd. Verken byggeier eller brukere er bevisste nok. Snøsmeltingsanlegget utgjør 10 prosent ekstra i forhold til byggets energibudsjett. Kanskje anlegget bør slås av eller man må finne andre og mer energieffektive løsninger. En oppvarmet parkeringskjeller ble målt til 16 grader, mens 5-6 grader er tilstrekkelig. Lys og utstyr som står på utgjør 20 prosent ekstra i forhold til energibudsjettet. Det er unødvendig mye kjøling av datarom. Utstyr tåler opp til 30 grader.
• ”Barnsykdommer”. Blant annet behov for bedre innregulering av anleggene og opplæring av bruken av dem. Kjøling og oppvarming pågår samtidig og prosjektets forutsetninger og ansvar bør overføres til driftspersonalet.
• Feil og mangler ved leveransen. Det manglet utførelse og tekniske komponenter. Temperaturfølere uheldig plassert og de er ikke kalibrert riktig. Vinduene i den ene fløyen er dårligere enn resten av bygget. Kaldras fra vinduer. Må kanskje skiftes. Det er trekk fra tilluftsventiler.
- Det at det var et ekstra kaldt år påvirker også, understreker Arne Førland-Larsen.
De variable verdiene målt mot TEK er mål til 101 kWh/m2 år, mens budsjettet var pån 82 kWh/m2. Faste verdier,
ikke medtatt mot TEK, viser et budsjett på 61 kWh/m2 år, mens målingene viser 137 kWh/m2 år.
Mange tiltak
Det er iverksatt tiltak for å redusere energibruken i Lysaker Park. Følgende forslag skal gjennomføres gradvis. Storebrand Eiendom, Storebrand ASA og selve prosjektet har fått definerte oppgaver som ser slik ut:
• Storebrand Eiendom skal stille inn anlegg og driftstider i henhold til prosjektets forutsetninger. Dette skal koordineres med prosjektet og innreguleringen.
• Sikre opplæring av SD-operatører.
• Finne alternativer til dagens snøsmeltingsløsning.
• Slå av oppvarming av parkeringskjeller/innstillingsverdier for romtemperatur.
• Gå i dialog med brukerne om endringer som krever Storebrand ASAs aksept.
• Vurdere behov for alternativ kjøling i IKT/EF-rom.
Storebrand ASA på sine side skal gjøre dette:
• Gjennomgå rutiner for drift av PC, storskjerm og lys.
• Få aksept fra dataavdelingen om at datarom ikke trenger så mye kjøling.
Kalibrering og omplassering
Prosjektet har disse oppgavene:
• Gjennomgå automatikk og styringssystemer på nytt.
• Bedre innreguleringen av anlegg.
• Gjennomgå SD-anlegg og funksjonalitet på denne.
• Kalibrere og omplassere målere i henhold til bestilling og behov.
Med målinger av faktisk brukt energi for 2011 og sammenligne disse tallene med 2011 samt sammenholde resultatene med budsjettet håper Storebrand å komme ned på det nivået som var ambisjonen. Ingen skal si at de ikke tar energiproblematikken på alvor og mange burde nok følge byggeieren og brukernes eksempel.
Ingeniørdocent Arne Førland-Larsen har vurdert energibruken i Lysaker Park og sammenlignet faktisk energibruk opp mot det estimatet som var laget i forkant. Det spriker fælt, men samtidig er det bedring å spore og nye tiltak iverksettes.