I 1983 var husene 170 prosent større enn hyttene som ble bygget. I fjor var forskjellen kun 29 prosent. Vi bygger altså nesten like store hytter, ved sjøen og på fjellet, som vi bygger hus. Disse tallene er gjengitt i Aftenposten og er hentet fra en rapport om nordmenns friluftsvaner som Vestlandsforskning har utarbeidet.
Komforten er viktig
- Vi skal det behagelig og hyttene har blitt nordmenns annet hjem, fastslår prosjektleder, Carlo Aall i Vestlandsforskning.
En undersøkelse som TNS Gallup gjorde underbygger tallene fra Vestlandsforskning, for det viser seg at gjennomsnittstørrelsen på fritidsboliger økte med 10 kvadratmeter siden 2004. Men det er ikke bare størrelsen det kommer an på, for komforten er viktigere enn noe annet. Innlagt strøm har nå blitt en selvfølge på hyttene.
Mange ”strømtyver”
Fra 1994 til 2001 økte strømforbruket på hyttene med 58 prosent, mens forbruket steg med kun to prosent i boligsektoren.
Det er boblebad, badstu, vaskemaskin, oppvaskmaskin og varmekabler i gulvene som er de store ”strømtyvene”.
- Nordmenn har mistet sansen for det enkle friluftslivet. Mange er opptatt av manglende sortering av søppel på hyttene, men knapt noen tenker på miljøbelastningen hytteluksusen medfører, sier forskeren til Aftenposten.
Nye tiltak
Det private og det offentlige forbruket er dobbelt så høyt i Norge som i EU.
- Generelt har vi en livsstil som belaster ressursene altfor mye, mener Carlo Aall ved Vestlandsforskning.
Vestlandsforskning foreslår flere tiltak for å bedre klimasituasjonen knyttet til det norske hyttelivet. Blant annet ønsker å redusere antall parkeringsplasser i hytteområdene, at det skal bli forbud mot hyttefelt som ikke kan kobles til kollektivtilbud samt at det bør komme en regulering av forbruk og restriksjoner på størrelsen på hyttene.