Fra 1. juli 2011 trer NS 8407 og NS 8417 i kraft, og fra samme dato blir NS 3431 og 3406 trukket tilbake som norsk standard. Selv om de gamle standardene er trukket tilbake, må man være forberedt på at de vil bli brukt i lang tid ennå. Det tar selvsagt tid for alle parter å sette seg inn i nytt stoff.
Revisjonskomiteen har vært bredt sammensatt. Bla har statlige byggherrer som Statsbygg og Forsvarsbygg har vært aktivt med i utviklingen av de nye totalentreprisekontraktene. Dette må tas som tegn på at totalentrepriser absolutt er en entrepriseform som vil benyttes fremover av flere statlige etater. I tillegg har både rådgivere og arkitekter vært med i komiteen ved siden av byggentreprenørene, de tekniske entreprenørene og representant for de typiske underentreprenørene.
Store likhetstrekk med NS 8405
De nye kontraktsstandardene er i stor grad samkjørt med løsningene og reguleringene i de eksisterende NS 8405 og NS 8415. Disse kontraktene regulerer, som man vet, utførelsesentrepriser og tilhørende underentrepriser. De nye standardkontraktene er relativt komplekse kontrakter i likhet med NS 8405, og for de virksomhetene som ønsker å være i totalentreprisemarkedet, vil det være helt nødvendig å sette seg inn i de forpliktelser man påtar seg i disse prosjektene i tillegg til den rene utførelsen. Og det er særlig tilleggsoppgavene som totalentreprenør med omgjøring av funksjonskrav til konkrete, tilfredsstillende løsninger og utførelse, samt administreringen av en totalentreprise, med f.eks tiltransport av prosjekterende, og underentreprenører med selvstendige prosjekteringsoppgaver, som øker kompleksiteten og risikoen i forhold til de prosjektene hvor byggherren har stått for prosjekteringen.
Når det vises til store likhetstrekk med NS 8405, vil man bl.a. kunne se dette av hvordan strukturen i kontrakten er bygget opp. Den følger i stor grad kjente linjer fra den eksisterende utførelseskontrakten. Og det materielle innholdet i regler som ikke er spesielle for totalentreprisen, vil man se er uforandret. Revisjonskomiteen har bl. a. hatt som ledesnor gjenkjennbarhet, fordi de forskjellige kontraktstypene i NS kontraktene, i stor grad benyttes av de samme aktørene.
Valg av løsninger - en utfordring
Utgangspunktet er at en totalentreprenør har rett til å velge løsninger innenfor de funksjonskrav som er satt fra byggherre/oppdragsgiver. Dette gir ikke minst en utfordring i å forstå det som er skrevet av oppdragsgiver. Funksjonsbeskrivelser kan utformes på mange forskjellig vis, og ikke sjelden vil også funksjonsbeskrivelsene være upresise og mangelfulle. Så å komme i dialog med oppdragsgiveren i en tidlig fase, og ikke minst sørge for å få alle nødvendige underlag hvis man er engasjert som underentreprenør, altså i en NS 8417 situasjon, er det vesentlig å ha med seg.
Tilhørende protokoll – en nyhet
Nytt i de to standardkontraktene er at de innledes med en protokoll hvor enkelte momenter ved totalentreprisen forklares/anbefales særskilt. Protokollen er laget etter inspirasjon av tilsvarende offshorekontrakter, og er ikke en del av de forpliktelsene som de enkelte reglene i kontraktene omhandler. Bl. a.sier protokollen noe om avvik fra kontraktsbestemmelsene. I sammenheng med dette er det all grunn til å nevne at de organisasjonene og institusjonene som var representert i revisjonskomiteen forpliktet seg til å arbeide for bruken av en standard uten avvik utover det som beskrives i protokollen.
Det tilbys kurs i de nye totalentreprisestandardene
Som nevnt ovenfor, er undertegnede av den klare mening at den virksomheten som tilbyr sine tjenester som totalentreprenør, bør sette seg skikkelig inn i hva dette innebærer. Det er også så vidt mye nytt i forhold til de eksisterende standardene at selv om man mener å beherske disse, vil det nok være nyttig å få en oppdatering gjennom en dags gjennomgang av de nye.
Norsk Teknologi tilbyr et dagskurs i NS 8407 og NS 8417 og dette tilbudet er det informert om til alle NELFOs lokalforeninger og til de øvrige bransjene. Som det fremgår av Teknologica nr 2, som er sendt ut nå i slutten av juni, har kursforeleserne som kommer fra en av Norsk Teknologis samarbeidende advokatfirma, Bing Hodneland , solid erfaring fra oppdrag for de tekniske entreprenørene. De første kursene i NELFOs lokalforeninger er allerede avtalt.
Kilde: Norsk Teknologi