Fra 1. juli øker Skanska Bolig reklamasjonsfristen ved kjøp av nye boliger til ti år. Det er en dobling av dagens lovpålagte frist på fem år, ifølge en pressemelding selskapet har sendt ut.
- Ti års reklamasjonstid gir en betydelig større trygghet hos boligkjøperen ved at mangler som skyldes byggeprosessen vil bli rettet opp også dersom de oppdages først etter mange år, sier administrerende direktør i Skanska Bolig, Magnus Hvam.
Dersom det oppdages feil har vi allerede gode rutiner for å håndtere disse, sier Hvam.
Typiske feil som kan dukke opp på nye boliger i en tiårsperiode er fuktskader, for eksempel i forbindelse med lekkasjer og utette vegger.
- Vi bygger allerede boliger av høy kvalitet, men skulle det likevel dukke opp slike feil er vi klare for å hjelpe kunden - nå også etter fem år, sier Hvam.
- Kjøp av bolig er den aller største investeringen de aller fleste gjør i løpet av sitt liv. Likevel er den lovpålagte reklamasjonsfrist i dag like lang som klagefristen på en mobiltelefon. En dobling betyr at boligkjøpere går en tryggere tilværelse i møte, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland (bildet til høyre) , og legger til: - Dette er en seier for fremtidens boligkjøpere.
Til Aftenposten sier hun at Forbrukerrådet har en forventning om at dette også vil sikre leveringskvaliteten på boligene. Vi har vært i kontakt med flere andre aktører, og har grunn til å tro at flere snart vil følge etter.
Magnus Hvam peker på at utvidet reklamasjonsfrist ikke bare gir kjøperen økt trygghet, men virker også disiplinerende på utbyggerne og bransjen.
- På sikt kan dette redusere antall feil på nye boligprosjekter ytterligere, sier han.
Til NRK sier han at Skanska Bolig opplever at fukt er blant skadene som tidligere ble oppdaget for sent.
- Seneste i går var det et innslag på Dagsrevyen der fukt hadde trukket inn i fasaden på treverket på huset. Fuktskader er veldig dyrt og kan fort koste mange hundre tusen, sier han.
SINTEF Byggforsk tror dette vil sette kvalitet i et skarpere fokus i næringen.
- Det er vel liten tvil om at bygninger bør ha lengre levetid enn fem år. Utvidelse av reklamasjonsretten vil bety større sikkerhet for boligkjøperen, men jeg tror også det vil gi mer seriøsitet i byggenæringen og virke skjerpende for aktørene, sier Kim Robert Lisø (bildet over), forskningssjef ved SINTEF Byggforsk til NRK.no.
GI DIN KOMMENTAR HER: