If Skadeforsikring har kommet frem til at antall vannskader har gått ned, men at utbetalingene likevel holder seg stabile og er like høye som tidligere. Mange av utbetalingene er store og trekker gjennomsnittet opp.
Carsten Skottner Engh påpeker at forsikringsselskaper, som If, har vært behjelpelig og kommet med gode råd og veiledning. Ifs prosjekt sammen med NRL og Byggekostprogrammet har enkeltvis gitt gode resultater.
- Vi er på vei i riktig retning, men det tar tid. NRL har løpende prosjekter som på lang sikt vil bedre utviklingen i organiserte bedrifter, men det er vanskeligere å bearbeide de uorganiserte bedriftene. I Telemark er det hovedsaksalig organiserte medlemmer og det arbeides aktivt med vannskadesikring. Ifs grunnlag og statistikk stemmer ganske sikkert med virkeligheten, mener Skottner Engh.
Minnelig ordning
- Hvorfor er det flere skader i byene en i bygdene?
- Det kan komme av størrelsen og kompleksiteten i prosjektene. Litt ute på landet, så blir det ofte en enighet med håndverker om en minnelig ording. Man ønsker å beholde husfreden på mindre steder.
Carsten Skottner Engh tror at det er helt avgjørende med organiserte bedrifter for å øke kvaliteten på arbeidet.
- Bedrifter som er organisert i NRL og/eller i kjeder tar del i et omfattende og viktig arbeid. Forsikringsselskapene må også straffe dårlige privatkunder og bedriftskunder i større grad enn hva som er tilfelle i dag, og så må de gode kundene belønnes. Det skal være en fordel knyttet til det å ta forhåndsregler og ha lav frekvens på skader. Det må bli flere og tydeligere incentiver knyttet til å gjøre en god jobb, sier han.
Irritert på Navarsete
I følge Carsten Skottner Engh så er det heller ingen tvil om at faktorer som kortere produksjonstid, innleid arbeidskraft av ymse slag, bruk av kjente produkter og lite robuste materialer og produksjonsmetoder også spiller inn når helheten rundt vannskadeproblematikken skal vurderes. Det finnes mange nye produkter som er av svært dårlig kvalitet og som ofte er forhandlet gjennom kjøpesenter og flisbutikker.
- Det som irriterer de fleste seriøse bedrifter innen våtromsarbeid er kontrabeskjeden fra regjeringen og statsråd Liv Signe Navarsete. Der hvor det i flere år har vært varslet tøffere krav til prosjektering, utførelse og kontroll av produksjon på nye og rehabilitering av eksisterende våtrom tar man nå flere skritt tilbake. Alle seriøse rørleggerbedrifter har brukt tiden til å oppgradere systemer intern, kurse ansatte og skaffe sentral godkjenning, men så overprøve Navarsete det hele med å gi unntak til egne byggherrer, slik at de plutselig kan stå ansvarlig selv, etter en dokumentasjon av egne kvalifikasjoner. Jeg lurer fælt på hva slags krav som skal settes i dette tilfelle. Holde en hammer? Lese på interenett? Holder det med å ha en onkel som er snekker? Jeg virkelig undres, fastslår Carsten Skottner Engh i Porsgruns Rørleggerforretning.