Tallene ovenfor fremgår av Statistikk Sentralbyrås nylig publiserte befolkningsstatistikk, og gir utfordringene som boligprodusentene står overfor i årene fremover.
Igangsetting av nye boliger økte med 50 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, men økningen skjer fra et lavt nivå. Det ser ut til at det kan bli bygget 30 000 nye boliger i år, mener Boligprodusentenes Forening.
Samtidig rapporterer Norges største bank DnB NOR om kraftig vekst i finansieringen av nye byggeprosjekter.
Også Econ Pöyry som analyserer salget av nye boliger på Østlandet har rapportert om økt fart i salget.
OBOS har snart solgt 300 nye boliger og andre boligbyggere rapporterer også om godt salg. I fjor solgte OBOS 512 boliger, og det er sannsynlig at tallet vil havne på rundt 700 i år. Det er likevel ikke noe toppår.
Men overgangen mellom et byggeprosjekt og ferdig innflytningsklar bolig kan i mange tilfeller være både komplisert og utdyleig. En rekke tvister har vært behandlet i de lavere rettsinstanser her i landet, med varierende resultat. Det er over 20 000 kontrakter som inngås hvert år, ikke alle like tydelige.
Nå har Høyesterett gjort to ulike konklusjoner, en til huskjøpers fordel, og en til utbyggers fordel.
Det har i lang tid vært diskutert om utbygger kan ta forbehold om ferdigstillelsesdato kontrakt om bolig under oppføring. Fordi det på tidspunktet avtalen inngås kan være betydelig usikkerhet rundt når boligen vil være ferdigstilt, er overtakelsesdato i slike avtaler ofte angitt slik at utbygger ikke binder seg til en fastsatt dato.
Formuleringer som ”planlagt”, ”estimert” eller ”antatt” overtakelsesdato ofte går igjen i avtaler. Dette gir uklarhet rundt eventuell forsinkelse, og om kjøper har krav på dagmulkt.
Høyesterett dømte torsdag utbyggeren Naturbetong AS til å betale 224.250 kroner i dagmulkter, samt saksomkostninger på 600.000 kroner i en ankesak.
Bakgrunnen var at en kjøper av ny leilighet i oslo måtte vente i over ett år før overtagelsen var klar. Høyesterett mente at utbygger ikke hadde gitt nødvendig informasjon til kjøper.
I en annen sak vant utbygger frem, fordi kjøpere av prosjektleiligheter ikke kan forvente kompensasjon ved forsinket overtagelse, dersom selger oppgir en plausibel årsak.
Konklusjonen fra Høyesterett er at dommene innebærer en styrking av utbyggers muligheter til å ta forbehold knyttet til overtakelsestidspunkt, dersomkjøper er grundig informert om forbeholdet og at det har vært rimelig fremdrift i prosjektet.
Les også Tviler på krakk, tror på prisfall
Les også 5 milliarder mer til Husbanken i år
SI DIN MENING HER: