- Forholdsvis store investeringsbehov koblet til svak lønnsomhet er en hovedbarriere. I sær for solstrøm er konkurransedyktigheten såpass svak at teknologien primært egner seg for brukere, hvor for eksempel nettilknytning ikke er mulig eller der brukeren ønsker en spesiell profilering på bygningsfasader, heter det i rapporten.

Frem mot 2020
Rapporten ”Mulighetsstudie solenergi” er utført av KanEnergi og Sintef Byggforsk på oppdrag fra Enova. Sentrale medarbeidere i prosjektet har vært Una M. Halvorsen, Peter Bernhard, Fritjof Salvesen, Lars Bugge, Inger Andresen og Ingeborg Simonsen. Hensikten med rapporten er å skissere en oversikt over potensialet for solenergi i Norge, som kan realiseres frem mot 2020.

- Det at norske leverandører av solvarmeanlegg er små, har begrensede ressurser og i noen tilfeller begrenset erfaring og kompetanse skaper også utfordringer. Begrenset markedsføring av solvarme fører også til svak kunnskap blant potensielle brukere og dermed svak etterspørsel, mener prosjektgruppen bak apporten.

I rapporten kan man også lese at større varmebrukere, som hotell, idrettsanlegg, svømmehaller og helseinstitusjoner kan solvarme i mange tilfeller hevde seg lønnsomhetsmessig. Det kommer blant annet av at disse har et stort forbruk hele året – også i sommerhalvåret.

Økt støttefokus
- For å kunne øke bruken av solvarme i Norge foreslås det økt fokus på støtteordninger, økt kunnskap og informasjonsspredning, utvikling, realisering og dokumentasjon av gode forbildeposjekter i sentrale regioner av landet amt oppbygging av solenergiklynger for å skape faglig sterke aktører i visse geografiske områder som kan gå foran som forbilder for resten av landet.

Det er grunn til å understreke at solenergi i denne sammenhengen er energi produsert i solcellepanel og solfangere, I disse omdannes stråleenergi til henholdsvis elektrisitet og varme.