Et imponerende bygg med teknologi som er som søt musikk i ørene på alle som er opptatt av fornybar energi. Utvendig stort sett som de fleste andre industribygg av denne typen bortsett fra en lang rekke solfangere øverst på frontveggen, men synet bedrar. Innvendig blir vi først møtt av et imponerende kunstverk som illustrerer hva det dreier seg om - ulike varianter av fornybare energikilder satt i system for et bedre miljø.
Trygt forbi kunst og det tradisjonelle grossistlageret som bygningen også huser, blir vi møtt av regionsjef og ansvarlig for Klimasenteret, Nils Dag Ralle. Han forteller at de hittil i år har hatt 1450 personer på omvisning og kurs, eller som Ralle sier; - 2900 kritiske øyne som har vurdert oss og fortsetter, - Vi tar ansvar for å formidle kunnskap om VVS-teknologi og fornybar energi, først og fremst for egne medarbeidere, men også mange andre som ønsker å benytte senteret. I eget auditorium med plass til 33 kursdeltagere, avansert opplæringsmateriell, og at byggets eget varme- og kjøleanlegg er tilrettelagt for demonstrasjon og bruk i kurssammenheng gir optimale undervisningsforhold.
Fra konkurrentene har det vært stille, men ellers har tilbakemeldingene vært mange og positive, og Ralle virker spesielt glad for anerkjennelsen de har fått fra fagfolk innen solenergi.
Enova fraværende
Interessen har vært stor fra mange hold etter at fylkesmann Erling Lae åpnet senteret. – I dag får vi besøk av en av Norges største bygger av hoteller, som skal se på ulike energiløsninger for sine hotellprosjekter. Vi satser også på å påvirke politikere på riksplan. Siv Jensen fra FrP kommer snart på besøk hit, sier en stolt Nils Dag Ralle. På spørsmål om interessen fra Enova, har han bare en ting å si, - De er fraværende. Vi har brukt mer penger på konsulenter til dokumentasjon av søknader om støtte fra Enova til bygget enn hva vi har fått i tilskudd.
Saken fortsetter under bildet:
Nils Dag Ralle er stolt av hva de har fått til ved anlegget i Larvik, og han berømmer alle ansatte som har vært med på denne prosessen. Ralle mener de har fått til et topp moderne anlegg som er tilpasset fremtidens krav.
For lavt kunnskapsnivå
Senteret har vært planlagt en stund, og fikk sin forløsning gjennom et pilotprosjekt i mindre omfang ved Brødrene Dahls avdeling i Drammen for et par år siden. – Brødrene Dahl ser at bransjen taper andeler fordi kunnskapsnivået er for lavt. Kan vi bidra med mer kunnskap om væskebåren fornybar energi og av væskebåren distribusjon, har alle som driver med rør i en eller annen form en fordel av det, forteller Ralle, og legger ikke skjul på at de også har en kommersiell agenda for senteret. Alle eksterne kursdeltagere må betale en kursavgift.
- Kan vi bidra til økt kompetanse innen fornybar energi får det betydning for flere generasjoner fremover, bedyrer en engasjert Ralle, som håper å få drahjelp av det offentlige og ikke minst pressen for å få større fokus på væskebåren energi fra fornybare kilder. – Vi satser på kortreist energi, fortsetter han, og nevner solenergi og berg/jordvarme som eksempel. - Sola kortreist? spør vi. – Ja, uten transport i lange strekk med master - solenergien henter vi ned der vi trenger den via solfangere, bruker det vi har behov for til enhver tid og lagrer overskuddet i 18 energibrønner med dybde på 200 meter som er boret under parkeringsplassen, forklarer Ralle. Det samme gjør vi med energien fra de andre kildene. Da vi kaller senteret for en høyteknologisk gjenbruksstasjon, kan han ikke være uenig i det.
Teknisk showroom
Senteret har et imponerende showroom, med et fungerende varme- og kjøleanlegg hvor kursdeltagerne kan skru og regulere automatikk og ventiler. Deler av de tekniske løsningene fra fyrrommet er også flyttet opp i showrommet, som er meget delikat utført også på de tekniske installasjonene.
– Vi sørget for gullsmedutførelse på anlegget for at inntrykket skulle bli bra, sier Ralle. I tillegg er showrommet fyllt opp med sanitærprodukter i alle varianter.
Ralle forteller videre at to høyskolestudenter for tiden tar Bachelorgrad på byggets energiløsninger, og at de i løpet av 2011 vil ha nøyaktige statistikker som underbygger det de allerede tror de vet om energibesparelse i dette prosjektet. Pri èn med dette senteret er å bidra til å løfte bransjen teknologisk gjennom å utnytte fornybar energi, ta vare på den og bruke den når vi trenger den, avslutter lederen av Klimasenteret, Nils Dag Ralle - før han haster i et nytt møte med nye interessenter.