Innføres passivhus som standard fra 2015 i stedet for i 2020, er varmebehovet i bygg 1 TWh lavere i 2020. For at varmebehovet skal ligge på det laveste nivået kreves det imidlertid at en høy andel bygg rives og rehabiliteres hvert år.
Markedspotensialet for fornybar varme anslås i studien å kunne dekke rundt 50 % av oppvarmingsbehovet i 2020 og over 60 % i 2030. Høye alternativpriser og raskere innføring av passivhus som standard vil imidlertid gi et høyere potensial for fornybar varme i henhold til Xrgias analyser. Analysene påpeker spesielt store potensialer knyttet til boligoppvarming, der varmepumpe luft-luft og ved er konkurransedyktige teknologier.
De kollektive varmeløsningene som stor og liten fjernvarme er spesielt konkurransedyktige i nærings- og industribygg. Det er innenfor disse segmentene at studien påviser den største reduksjonen i varmebehov de nærmeste 20 årene. For at fornybar varme skal fortsette å være konkurransedyktig ovenfor en stadig mer energieffektiv bygningsmasse, er det behov for innovasjon og nytenkning i så vel utbyggings- som driftsfase.
I tillegg til å se på potensialene for fornybar bygningsoppvarming, omfatter studien også potensialer for kjøling og konvertering av prosessvarme i industrien.
Studien ”Potensial for fornybar varme og kjøling 2020 og 2030” på denne lenken (nedlastbart PDF-dokument)