Etter en miljøvurderingsrapporten fra Østfoldforskning ble to bygg fra 1970-tallet revet, og nytt bygg ble satt opp.
I de gamle bygningene lå forbruket på 585 kWh per kvadratmeter i året. I det nye bygget på drøye 20 000 kvm er målet 85. Så langt ligger man helt nede i 79 kWh per kvadratmeter.
I tillegg rommer det nye bankbygget sentralt i Trondheim flere mennesker enn de to gamle. Beregninger viser at det nå vil ta syv år å bruke like mye energi som det gjorde på ett år i den bygningen som ble revet.
-Du trenger ikke trylle for å spare energi. Det krever først og fremst vilje, sa arkitekt Per Arne Hamre da varaordfører Knut Fagerbakke i Trondheim overrakte prisen.
Dette var femte gang Trondheim kommune deler ut energiprisen. Den er ment som en motivasjonsfaktor i en by som setter inn en rekke virkemidler for å redusere utslippene av klimagasser.
Konserndirektør Tina Steinsvik Sund i SpareBank 1 SMN er glad for utmerkelsen.
-Vi satte oss ambisiøse mål da vi valgte å bygge nytt. Energisparing og hensynet til miljøet var ett av disse målene. Vi har nådd målet vårt, sier hun.
Bygget ligger i Søndre gate i Trondheim. Det huser 500 bankansatte og 200 ansatte i utleide kontorlokaler. I tillegg kommer butikker på gateplan. Nesten ingen har parkeringsplass for bil.
En miks av mange tiltak gjør dette mulig. Blant annet nyskapende undergulvs-ventilasjon, høyeffektive varmegjenvinnere og avansert styringssystem basert på om det er folk til stede, og på CO2-nivå og dagslys-nivå.
Energiforbruket er lavt fordi bygningskroppen har et lavt varmetap, god lufttetthet og utnytter passive soltilskudd.
Yttervegger, vinduer/ glassfasader og tak har henholdsvis U-verdiene 0,17, 1,0 og 0,1 W/m2K. Eksponert termisk masse utjevner temperatursvingninger og romkjøling unngås. Bygget har et balansert ventilasjonssystem med behovsstyring og høyeffektiv varmegjenvinning. Lysarmaturer har dagslysstyring og er utstyrt med tilstedeværelsessensorer.
Oppvarming skjer med vannbåren varme fra fjernvarme fordeles via et lavtemperert radiatorsystem. Ventilasjonssaggregatene baseres også på vannbåren varme.
Komfort ivaretas med balansert ventilasjon og sørger for kontinuerlig frisklufttilførsel. Varme lagres i eksponert termisk masse og temperatursvingninger utjevnes. Varmen forsynes gjennom lavtempererte radiatorer.
Merinvesteringen til energieffektive løsninger er i forprosjekt kalkulert til 27,5 millioner kroner og tilsvarer 1369 kr/m2. Enova har støttet prosjektet med 2 millioner kroner.
Byggeperioden var fra 2008 til 2010.
Les miljøvurderingsrapporten fra Østfoldforskning Sparebank1 MN - miljøvurdering
Les også Gartneri senket energiforbruket fra 1,5 GWh til 0,9
Les nettsiden Energispareprisen i Trondheim