Fremdriften ved bygging av to nye undervisningshaller går som planlagt. Her skal blikkenslager/ventilasjonslinja og rørleggerlinja inn i hver sin hall.

KEM – Klima, energi og miljø blir også en del av undervisningen i disse tidsriktige omgivelsene, for de elevene som tar dette som fordypning.

Utvidelsen betyr ikke at Sogndal videregående skole kan ta inn flere elever. Det er fullt, men de to nye hallene gir bedre og mer moderne undervisningsmuligheter.

- Vi legger stor vekt på å samarbeide med næringslivet. Blikkenslager- og ventilasjonslinja har tre store bedrifter vi samarbeider med i Indre Sogn. Gjennom lauget når vi også ut til samtlige blikkeslagerbedrifter i fylket, sier Skjerdal til VVS-Forum, og legger til at det er nytt å jobbe på denne måten. Han er faglærer for rør og blikk- og ventilasjon.

Han forteller også at rørleggerlinja har over 25 bedrifter i hele fylket som skolen samarbeider med. Også to landsdekkende entreprenørbedrifter innen ventilasjon samarbeider med Sogndal videregående skole. Alt dette gjør at elevene lett får praksisplass.

- Ja, sier han, det er lett å få utplassert elevene. Bedriftene er voldsomt flinke til til å ta imot ungdommen.

- Nylig var alle bedriftene samlet og diskuterte hvor høyt nivå man skulle legge seg på, både i Videregående 1 og Videregående 2. Vesentlig for samarbeidet med bedriftene er at man kan ligge likt, påpeker Skjerdal.

Nå er Sogndal videregående skole også kommet godt i gang med et samarbeid med skolen Iðnskólinn i Hafnarfjordur, 10 km sør for Reykjavik.

- Samarbeidet med Island er spennende. Jeg selv var der i tre uker på utplassering, og nå skal vi få til noe spennende. Vi skulle startet nå til våren, men må utsette ett år, sier en allikevel optimistisk Skjerdal.

Målet er at utveksling av elever skal være en gulrot. Skjerdal mener at mange elever vil se det som både spennende og en fordel å kunne reise til Island som en del av utdannelsen sin.

- Island har høy kvalitet på skolene sine, og en slik utveksling vil være stor fordel for begge parter, sier han.

– Lðnskólinn er en stor yrkesskole med svært god kvalitet både på maskiner og lærekrefter. Skolen har flere linjer, blant annet rørleggerlinje, sier Skjerdal.

- I løpet av skoleåret 2011-2012 kommer det to islandske faglærere fra rørleggerlinja for å se på de nye hallene våre, og da skal vi samtidig diskutere og finne frem til hvordan vi sammen kan bli bedre.