De nye kravene og TEK 10 har i kombinasjon med energikrav, mer avanserte bygg, økte krav til samarbeid mellom byggtekniske og tekniske fag ført til en markant oppgang i etterspørselen etter totaltekniske entrepriser.
Helheten i en byggeprosess er i dag mye mer essensiell enn tidligere, og kravene er mange og kompliserte. Byggene er gjerne mer avanserte og komplekse på den tekniske siden, med nye grensesnitt, ansvars- og risikoområder. Dette stiller igjen større krav til kompetanse i det byggende leddet, en kompetanse de færreste totalentreprenører og byggherrer innehar. Det blir flere og flere grensesnitt, ikke bare mellom de tekniske fagene, men også mellom de tekniske og bygningsmessige fagene.
- Vi ser en trend i at de forespørslene vi mottar ikke lenger er minstekravbygg klasse C, men klasse B eller bedre, sier Tom Christian Eide, daglig leder i Tevas. Som totalteknisk entreprenør tar vi på oss store ansvar og ikke minst risikoer i en byggeprosess. Vi innehar også høy kompetanse på de tekniske fagene, som totalentreprenører og byggherre ofte ikke besitter. Når grensesnittene blir mange og kompliserte, oppdager en økende grad av byggherrer og totalentreprenører at det kan være smart å overføre deler av ansvaret og risikoen over til en totalteknisk entreprenør, forklarer Eide.
Det er viktig å se helheten i et prosjekt for å oppnå de kravene som stilles av TEK 10. De som ikke selv sitter inne på en slik kompetanse, kan rette en forespørsel til en totalteknisk entreprenør som besitter akkurat denne slags kunnskap. Ved å engasjere en tredjepart blir det lettere å se helheten i en prosess.
Totaltekniske entreprenører sitter ofte også på kompetanse til å søke støtte hos Enova.
– Her kan det være mye penger å spare, sier Eide. Det gjelder bare å engasjere dem med riktig kompetanse.