– Vi ligger helt på topp i Europa, og det har vi gjort i mange år. De varslede renteøkningene ser ikke ut til å skremme oss nevneverdig. Men samtidig har vi Europas laveste arbeidsledighet, og de fleste oppfatter arbeidet sitt som rimelig sikkert. Derfor er vi optimister, og tør vi bruke penger, sier han til Fædrelandsvennen.
På toppen av de drøyt femti milliardene som går til oppussing og oppgradering av norske hjem, spytter vi inn ytterligere ni milliarder på å gjøre hyttene våre bedre.
Det er ikke uventet kjøkken og bad som står for de største utgiftspostene, både hjemme og på hytta.
– Håndverkerne roper stadig varsko og vil at færre skal ta arbeidet i egne hender, men etter min mening kan de skylde seg selv. De er relativt sett alt for høyt priset, og har en servicegrad som ikke står i forhold til prisen. Her har håndverkerne en stor utfordring, mener Øye.
– Forbrukere flest er mye mer opptatt av miljø og klimavennlighet enn det byggebransjen forestiller seg. Det er så mye oppmerksomhet rundt for eksempel energisparing, som rett og slett ikke følges opp. Det mangler positiv stimuli, konkrete tiltak og god, objektiv informasjon, påpeker Øye.
– Prøv det selv! Dra ut på byggevarehuset en lørdag formiddag, og be om hjelp til å finne gode, miljøvennlige løsninger til boligen din. Jeg blir overrasket dersom du kommer fornøyd tilbake, sier han.
– Viljen er der, både fra myndighetenes side, gjennom Enova og hos forbrukerne. Utfordringen blir altså for produsentene å løfte fram energibesparende løsninger, og for bransjen å skaffe til rette riktig informasjon til kundene, sier Bjørn Erik Øye.
Les hele artikkelen på Fedrelandsvennen.no