– Når disse opplysningene blir tilgjengelige på en elektronisk duppeditt, kan det hende at flere leser dem også, sier Jørgen Gilberg i Norsk Byggtjeneste.
Det er byggebransjens kunnskapsbase NOBB (Norsk ByggevareBase) som nå kan lastes ned som applikasjon til smarttelefonene Android og Iphone. Fra å være en tjeneste som bare håndverkere og byggevarebutikker har brukt, blir informasjonen nå lett tilgjengelig for amatører også.
– Foreløpig ligger de fleste monteringsanvisningene i NOBB som pdf-filer, men vi tror det etter hvert vil komme stadig flere instruksjonsvideoer også, sier Gilberg.
NOBB-basen inneholder all informasjon som produsenten har meldt inn om en vare, i praksis alle varer som omsettes i byggenæringen i Norge. Ikke bare monteringsanvisninger, men også for eksempel om parketten du har kjøpt tåler vann. Eller om brannmurplatene har den nødvendige Sintef-godkjenningen.
Applikasjonen gjør at smarttelefonen fungerer som en skanner. Ved å føre telefonen over strekkoden, får du tilgang all informasjon som produsenten har lagt inn om varen.
– Det er telefonens kamera som gjenkjenner koden og sørger for oppslag i basen, sier Gilberg.
Applikasjonen er gratis og lastes ned ved å søke etter NOBB. Dermed får du tilgang på informasjon om cirka 120 000 varer.
Produktbasen inneholder også sikkerhetsdatablader, det vil si følgeskriv med informasjon om farer og vernetiltak ved bruk av teknisk-kjemiske produkter, som lim, white spirit eller mørtel.
Det kan være nyttig hvis uhellet er ute. I fjor ble 53 nordmenn syke som følge av eksponering for kjemikalier, ifølge Arbeidstilsynets registrering av arbeidsrelatert sykdom.
Men informasjonen er relevant flere steder enn på byggeplassene.
– Jeg har hørt historier fra byggevareforretninger der foreldre kommer løpende inn og lurer på om det barnet fikk i seg er giftig. Nå kan du raskt få svaret på mobilen, og førstehjelpsinformasjonen er detaljert, sier Gilberg.
Norsk Byggtjeneste understreker at NOBB-applikasjonen ikke kan erstatte det lovpålagte kravet om å ha et stoffkartotek på byggeplassen.
(Kilde: Norsk Byggtjeneste)