Å bo i en ”fuktig” bolig kan doble risikoen for å utvikle astma og andre typer luftveisplager. Fukt i ulike former
bidrar i tillegg til å bryte ned materialer og dermed øke behovet for utbedring av fuktskader.
Kostnadene til utbedring av byggskader etter overtakelse er anslått til fem milliarder kroner per år. Byggeskaderegisteret indikerer at ca 75 prosent av byggskadene skyldes fuktighet, eksempelvis lekkasjer, råteskader, korrosjon, kjemiskn nedbrytning eller frostskader.
Å redusere omfanget av fukt- og vannskader krever innsats i alle faser i byggeprosessen og god kjennskap til prinsippene for fuktsikker bygging blant alle aktørene i byggeprosessen (jf TEK § 13-14 Generelle krav om fukt). Forskriften har bestemmelser som skal sikre fuktsikker bygging og hindre at fuktskader oppstår.
Krav til kontroll
Den nye byggesaksforskriften (SAK § 14-6) forutsetter at det skal gjennomføres uavhengig kontroll av fuktsikring
ved nybygging og ombygging av våtrom i alle bygninger fra 1.7.2011. Det samme gjelder for fritidsboliger med
mer enn én boenhet. Ansvarlig kontrollerende skal kontrollere at det er gjennomført tilstrekkelig prosjektering
av fuktsikring, herunder utforming av viktige løsninger, og at det foreligger nødvendig produksjonsunderlag innenfor
kontrollområdet.
Kontroll i alle boliger
For fuktsikring i boliger er forskriftskravet formulert slik at kontrollen skal omfatte fuktsikring av våtrom i alle boliger. Dette gjelder både nybygging og ombygging, men det forutsetter et visst omfang av ombyggingen, og at man i arbeidet gjør inngrep som kan medføre fuktskader. Det er bare fuktsikringen som omfattes, ikke konstruksjonen for øvrig. Det er først og fremst utførelsen av fuktsikringen som skal kontrolleres i boliger. Når det gjelder prosjekteringen, skal ansvarlig kontrollerende bare konstatere at det er gjennomført tilstrekkelig prosjektering og at det foreligger nødvendig produksjonsunderlag.
Denne kontrollen (uavhengig kontroll foretatt av et eksternt uavhengig kontrollforetak) kommer i tillegg til den
kvalitetssikringen (intern kontroll utført av foretaket som utfører arbeidet) som prosjekterende og utførende foretak alltid skal utføre. Byggesaksforskriften legger til grunn at alle ansvarlige foretak skal ha system som sikrer at kvalitetssikring blir gjennomført i samsvar med plan- og bygningsloven.
Unntak fra søknad og kontroll
Enkle arbeid på vann- og avløpsinstallasjonerer unntatt fra kravet til byggesaksbehandling og ansvarlige foretak (jf.
plan- og bygningsloven § 20-3 og byggesaksforskriften § 4-1 bokstav b nr.2). For arbeider unntatt fra kravet til byggesaksbehandling og ansvarlig foretak er det heller ikke krav til uavhengig kontroll.
VIKTIGE KONTROLLPUNKTER AV FUKTSIKRING AV VÅTROM
Kontroll av prosjektering
• Kontroll av produksjonsunderlaget for utførelse av våtromsarbeider. Det må velges produkter som reduserer faren for muggvekst mest mulig. Kontroll av utførelse:
• Utførelse av membranarbeider (tettesjikt). Kontrollen omfatter utførelse av membranarbeider og at arbeidene er utført i samsvar med produktdokumentasjon av de produkter som er benyttet. Sjiktet må ha dokumentert vanntetthet. Mot kalde rom og på konstruksjoner mot uteklima (for eksempel yttervegger) må sjiktet også ha dokumentert damptetthet.
• Fall mot sluk. Tilfredsstillende fall vil være 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket ,så fremt dusjen er over sluket. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket. Alternativ
til fall 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket kan være å utføre gulvet slik at laveste punkt på gulvets vanntette sjikt er minimum 25 mm høyere enn overkant slukrist. Da må det også være fall mot sluk på hele gulvet jevnt fordelt i rommet. Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Dette medfører at det i de fleste tilfeller
må være fall til sluk på hele gulvet.
• Utførelse av sluk. Det er viktig at sluk og membran passer sammen. Kontroller at klemring gir vanntett overgang mellom sluk og membran, og at membran har riktig tykkelse.
• Hulltaking og gjennomføringer i tettesjikt. Ved gjennomføring av rør i tettesjiktet, må det benyttes mansjetter tilpasset gjennomføringen og typen tettesjikt. Gjennomføringer i tettesjikt må utføres med spesiell oppmerksomhet slik at tettefunksjonen opprettholdes over tid. Kontroller at membran er utført i samsvar med produktdokumentasjon for produktene som benyttes.
• Kontroll av legging og omtrekking av rør. Omtrekking og utskifting av innerrør i rør-i-rørsystemer.