Seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat har deltatt på Energi- og miljøkonferansen på Kielfergen mange ganger, og har sørget for at deltakerne der til enhver tid har vært oppdatert om utviklingen av energimerkeordningen. På årets konferanse var hans tema økodesigndirektivet.
Økodesigndirektivet går et skritt tilbake i verdikjeden, til der produktet konstrueres og produseres. Hensikten er å redusere miljøbelastningen i alle livsfaser for et energirelatert produkt. Dette prosjektet høres fint ut, og Bergesen kunne vise til en lang rekke eksempler på produkter som skal tvinges til å bli mer energieffektive. Men ett av punktene er lite lystelige for Norge: EU vil forby elektriske varmtvannsberedere og erstatte dem med, for eksempel, med direkte oppvarming på tappestedet.
Det er kanskje ikke noe problem i Tyskland og andre land som hovedsakelig bruker gass, og som regel har vannbåren varme, men hvis vi skal ha en effekt på 20 kilowatt på hvert tappested, vil strømnettet bryte sammen.
Et slikt direktiv vil være ekstremt uhensiktsmessig for Norge, og Bergesen så ikke bort fra at vi kunne få et unntak. Men slikt er usikkert, så det beste kan være for norske bedrifter å melde seg inn i europeiske bransjeorganisasjoner som ”stakeholder”. Norge har alliert seg med flere land i motstanden mot berederplanene, opplyste Bergesen.
Vi er godt forberedt
Det har lenge vært kjent at EU ønsker å bli kvitt elektriske varmtvannsberedere, og norske produsenter har ikke sovet i timen:
– Vi begynte med dette for tre år siden og godt forberedt, sier administrerende direktør Thomas Buskoven i Høiax AS. –Vi har løsninger nå og for fremtiden, og vi kan tilpasse produktene til nye krav, men ingenting er bestemt. Det som er sikkert er at EU-direktivet vil gi forbrukerne dyrere produkter, men ikke nødvendigvis bedre, sier Thomas Buskoven.