I 2009 ble det innmeldt 1422 vannskader fra vanntilkoblede maskiner som kjøleskap, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner til forsikringsselskapene, mot 647 i 2007.
– Amerikanske kjøleskap med vanntilkobling er den store synderen. Vanntrykket mange steder i Norge er for høyt for ledningene. Ryker ledningen, står vannspruten, sier daglig leder Arild Brekke i Varme & Bad Brekke Sanitær.
Noen ganger skyldes skaden små drypp som er skjult bak skap og kjøleskap.
– Ikke sjelden er kjøkkengulvet allerede alvorlig vannskadet når feilen blir oppdaget, sier Brekke.
De færreste norske kjøkken er innredet som våtrom. Få har våtromsbelegg og sluk, noe som er blitt mer vanlig i for eksempel Sverige. Dermed blir bygningsskadene store når det oppstår vannlekkasjer på kjøkkenet.
Savner sluk
Rørleggeren i Varme & Bad tror skadeomfanget vil fortsette å øke.
– Så lenge nye leiligheter bygges med beredere og kjøleskap plassert i kjøkken uten sikring, blir det neppe noen nedgang i slike vannskader.
Han mener beredere burde vært plassert i rom med sluk, fordi det alltid er en risiko for lekkasje. Det kan også være vanskelig å unngå vannlekkasje når man skal gjøre reparasjoner.
– Utbyggere ønsker å spare penger, men resultatet blir flere dyre vannskader og høyere forsikringspremier, mener Arild Brekke.
Steng vannet!
Varme & Bad anbefaler alle sterkt å sikre oppvaskmaskiner og amerikanske kjøleskap med lekkasjesikring. En slik magnetventil kan enkelt etterinstalleres av rørlegger. Ved en eventuell lekkasje kuttes vanntilførselen av seg selv. Systemet fungerer som en automatisk stoppekran.
En annen mulighet er å montere en knapp ved utgangsdøren. Ved å trykke på knappen når man drar hjemmefra, stenges all vanntilførsel til boligen. Dette er markedsført av Norske Rørleggerbedrifters Landsforening som ’’NRL-stoppen’’.
– Fra 1. juli 2011 innfører myndighetene krav om lekkasjesikring i nye boliger, og Varme & Bad oppfordrer allerede nå å bruke lekkasjesikring på all installasjon i rom uten sluk.
Ekstremskader
I fjor betalte forsikringsselskapene ut over tre milliarder kroner i skadeerstatninger etter vannskader, en halv milliard kroner mer enn året før.
I første halvår i år var det ekstremt mange vannskader i norske boliger og hytter, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon. 46 000 innrapporterte skader var nær en dobling fra året før. Sprengkulden sist vinter var viktigste årsak, ifølge organisasjonen.