Bakgrunnen er at det nå kreves mer fagekspertise og det blir brukt noe mer tid i den kommunale, byråkratiske jungel enn tidligere.

Rørleggerne må beregne saksomkostninger og følgelig vil det gå med flere arbeidstimer totalt. Prisøkningen er der altså, men det er klart at størrelsen på jobben vil styre hvor stort prishoppet blir. Fra 5 til 20 prosent antydes det i bransjen.

Som kjent pålegger den nye plan- og bygningsloven at alle som skal pusse opp bad at de søker kommunen om lov til utbedringen. Søknaden må være stilet fra godkjent håndverker. Det er kommunens søknadsgebyr og håndverkernes merarbeid i forbindelse med selve søknadsprosessen som fører til at prisene blir høyere.
Bakgrunnen for den nye loven er at baderomsarbeid skal utføres forskriftsmessig. Administrerende direktør i Norske rørleggerbedrifters landsforening (NRL), Tor Backe hilser imidlertid den nye loven velkommen. Han sier til NRK:

- Det mest positive med den nye plan- og bygningsloven er at våtrom blir søknadspliktig. Det betyr at fagarbeiderne som skal jobbe med våtrom må være godkjent i Norge av staten.

De kommunale søknadsgebyrene varierer fra kommune til kommune. I Oslo varierer gebyrene fra 1 700 kroner til 6 000 kroner, avhengig av hvor omfattende arbeidet som skal utføres er. Det oppnås rabatt, hvis søknaden sendes elektronisk og er korrekt utfylt.

Fra 2011 vil kravene bli ytterligere skjerpet. Etter avsluttende arbeid fra rørleggerens side skal en ekstern kontrollør sjekke at kobling av rør, membranarbeid og ventilasjon er utført korrekt.