En løsning som ser ut til å vinne frem, er bruk av biofyringsolje istedenfor fossil fyringsolje. En vesentlig fordel utover det miljømessige, er at man kan fortsette å bruke den gamle oljefyren, om enn med noen tilpasninger.

Dette ble valgt av Mjøstunet i Gjøvik, et boligsameie som består av cirka 200 boliger. Fyrhuset ligger i et tidligere industrianlegg og hadde oljekjel, elektrokjel og pellets. Dette er nå lagt om slik at pelletsanlegget tar grunnlasten, mens spisslasten skjer med biofyringsolje.

Den nye varmeløsningen i Mjøstunet er gjort av Nordisk Energikontroll ved Tor Sveine,  Jarotech AS ved Svein Vangsøy og ECO-1 ved Geir H. Ingeborgrud.

– Det er Jarotech som har levert oljebrenneren, opplyser Svein Vangsøy. – Vi la om hele rørsystemet, klargjorde for biofyringsolje og fulgte opp med målinger.
– På en del anlegg har fyring med biofyringsolje generert høye utslipp av NOx, men våre målinger viser at dette ikke er tilfelle på alle anlegg. På dette anlegget ligger vi godt under kravene. Det har å gjøre med flammemengde og brennkammerets form, så dette må gjøres riktig.

– Det finnes flere varianter av biofyringsolje, sier Geir H. Ingeborgrud i Eco-1, som leverer oljen. – Vi fant den billigste biofyringsoljen som kunne brukes til denne typen anlegg, samtidig som den tilfredstiller krav til driftssikkerhet. Denne biofyringsoljen er billigere enn fossil fyringsolje. Vi opplever at biofyringsolje må må ha samme kilowattimepris som fossil fyringsolje, eller bedre, for at en omlegging blir vurdert som alternativ. I så måte overfyller Mjøstunet kravene, her er kilowattimeprisen lavere enn for vanlig fyringsolje.

– Hvordan er økonomien i omleggingen til biofyringsolje i Mjøstunet. Tor Sveine?
– Den er meget god, her lå forholdene særdeles godt til rette for konvertering., utleggene var faktisk ikke mer enn 10 000 kroner, altså gevinst praktisk talt fra dag én. Vanligvis vil en slik konvertering ha en tilbakebetalingstid på halvannet år hvis årsbehovet er 50 000 liter olje.

– Hva mener dere om at myndighetene vil utfase alle oljekjeler
– Det er meningsløst å hive ut oljefyren. Den kan konverteres til biofyringsolje, og vil uansett være ypperlig for spisslast i forbindelse med pelletskjel, varmepumpe og andre politisk korrekte fyringsmetoder. En økning av avgifter på fossil fyringsolje, for eksempel til nivået i Sverige, vil føre til at langt flere anlegg er lønnsomme på biofyringsolje. Avgifter på forurenser er langt bedre enn subsidier på bioenergialternativet!
Sier Tor Sveine, Svein Vangsøy og Geir H. Ingeborgrud.


 Bildetekst: Fra fyrhuset til Mjøstunet