Men slik er det er ikke. Bygningseiere bruker ofte store ressurser på å behandle klager angående komfort, mens deres VVS-system trekker langt mer energi enn det som opprinnelig var beregnet. Hvorfor skjer dette?
Feilen ligger ikke i de elektroniske systemene eller produktene. Grunnen er ofte at de hydroniske systemene ikke tilbyr fulle reguleringsmuligheter, dvs. at anlegget ikke gir den ytelsen som det er laget for. Det er her innregulering kommer inn i bildet. Formålet med innregulering er å gjøre hydroniske systemer regulerbare slik at de gir ønsket inneklima med minimalt energiforbruk. Ved innregulering måler vi gjennomstrømning av vann i systemene under reelle driftsforhold, og justerer dette slik samtlige apparater får riktig mengde. I et fullt regulerbart system får hvert av bygningens område eller rom korrekt energimengde i form av varme eller kjøling.
Komfort kommer først
Inneklimaet er viktig for menneskers velvære. I industrilandene oppholder de fleste seg inne 85 prosent av tiden. Mennesker trives best ved 20 °C om vinteren og 23 °C om sommeren. I og med at forholdene hele tiden endrer seg er det ingen enkel oppgave å holde temperaturen stabil på det nivået. Solen kan tilføre 10 000 kW eksternt på en 50-roms bygning. Når solen forsvinner bak en sky kan denne effekten falle til 2 000 kW på 10 minutter for deretter igjen å øke til 10 000 kW så snart skyen forsvinner. Variasjoner internt i bygningen gjør situasjonen enda vanskeligere. En person avgir ~100 W, en datamaskin ~150 W. I en 50-roms kontorbygning kan det oppholde seg så mye som 5 000 personer. Når alle disse starter opp datautstyr om morgenen vil mennesker og datamaskiner til sammen generere 1 250 kW. Dette tilsvarer effekten av et stort lokomotiv. Selv om vi ser bort i fra ekstreme forhold som disse, er det vanskelig å konstruere, installere og drive systemer som gir et behagelig inneklima.
Det er derfor ikke så rart at problemer som disse oppstår i over halvparten av alle bygninger:
• Enkelte rom er alltid for kalde, mens andre kan være for varme.
• Det er ganske store variasjoner i romtemperatur.
• Romtemperaturen tilpasser seg ikke variasjonene i temperaturen ute.
• Det tar for lang tid for enkelte rom å nå riktig temperatur etter endrede driftsparametere.
• Anlegget er støyende.
Korrekt innregulering kan føre til at VVS-systemet gjør nøyaktig det som det er ment å gjøre – produsere et behagelig inneklima.
Redusering av energikostnadene
Et godt innregulert VVS-system leverer ikke bare ønsket inneklima, det bruker også mindre energi enn et system som ikke innreguleres. Faktorer som bidrar til dette:
• I varmeanlegg kan romtemperaturen senkes uten at komforten svekkes. For hver grad gjennomsnittstemperaturen senkes, reduseres energiforbruket med 6-10 prosent.
• I kjølesystemer kan gjennomsnittstemperaturen økes uten at komforten forringes. For hver grad gjennomsnittstemperaturen økes, reduseres energiforbruket med 10-16 prosent.
• Dersom et system som drives åtte timer for dagen startes opp en time tidligere en det som normalt er nødvendig med et godt innregulert anlegg, vil energikostnadene øke med over 10 prosent.
• Under innreguleringen identifiseres laveste settpunkt for pumpen, og dette reduserer pumpens energiforbruk til et minimum.
Et godt innregulert system vil dessuten eliminere en stor del av kostnadene forbundet med klagebehandling, feilsøking og korrigerende tiltak. Når temperaturen varierer prøver man ofte å kompensere for manglende komfort ved å justere romtermostatene. Man får da endret gjennomsnittstemperatur i hele bygningen. Med innregulering kan temperaturvariasjonene unngås, komforten forbedres og energiforbruket reduseres.
Innregulering øker bygningens verdi
I et forretningsbygg vil innreguleringsventilene og innreguleringsprosedyren til sammen utgjøre mindre enn 2 prosent av VVS-kontrakten. Denne svært beskjedne investeringen har stor innvirkning hele eiendommens lønnsomhet. Et jevnt og behagelig inneklima gjør det ofte enklere å få inn høyere leie. Ettersom energiposten kan utgjøre mellom 5 og 10 prosent av de totale driftskostnadene, kan energibesparelser på opp til 40 prosent gi en vesentlig forbedring av driftsresultatet. Innregulering er derfor lønnsomt – både i nybygg og renoveringsprosjekter. Få investeringer i dag kan vise til like god lønnsomhet.
Verktøy for total innregulering
Tour & Andersson har over 50 års erfaring innen innregulering, og våre løsninger eksisterer allerede i 100 000-vis av bygninger rundt om i verden.
Total Innregulering er vårt velprøvde og langt utviklede program som inneholder alt som kreves for å gjøre hydroniske systemer fullt regulerbare. Innreguleringsprosessen består av tre hovedelementer. For det første kreves det innreguleringsventiler som kan regulere gjennomstrømningen med stor nøyaktighet. Disse skal være enkle å montere og enkle å lese av. For det andre kreves det pålitelige måleinstrumenter for måling av gjennomstrømning og trykkfall i anlegget. For det tredje kreves det en intelligent innreguleringsmetode. I tillegg tilbyr vi hjelpemidler, dataprogrammer og dokumentasjon for støtte til konstruksjon, dimensjonering, innregulering, oppstart og feilsøking. Tekniske seminarer og opplæring for konsulenter, installatører og innreguleringspersonell holdes regelmessig.
Saken fortsetter under bildet:
Innreguleringsventiler sikrer at man oppnår korrekt distribusjon av vann i varme- og kjøleanlegg. Enhetene er utstyrt med testpunkter for måling av differansetrykk og gjennomstrømning.
TA-SCOPE er et innreguleringsinstrument for måling av vanngjennomstrømning, differansetrykk og effekt. Instrumentet benyttes for innregulering og dokumentasjon av gjennomstrømningen ved oppstart, kontroll av gjennomstrømningen ved installasjon og feilsøking dersom det oppstår driftsproblemer.
Total Innregulering er navnet på vår 500-siders håndbok om innregulering og justering av hydroniske systemer. Den gir råd om hvordan systemer skal legges opp slik at de blir fullt regulerbare.