Knut Olav Knudsen holdt et engasjerende foredrag under seminaret ”Vannbåren sommer 2010” i Stavern forrige uke, der han kom inn på de utfordringene som ligger i det faktum at det bygges hus som stadig har behov for mindre energi.
- Snart holder det med å bruke telys som oppvarming, sa Knudsen spøkefullt.
I utgangspunktet tok Knut Olav Knudsen for seg TEK, der han påpekte viktigheten av at VVS-bransjen og rørleggerne må sette seg inn i forskriftene. Kravene i TEK07 ble som kjent skjerpet når det gjelder kvaliteten på bygningskroppen.
- Isolasjonen skal bli bedre og vinduene skal bli tettere. Resultatet av dette er et betydelig lavere energiforbruk med de utfordringer som dette fører med seg, sier Knudsen.
I TEK10endres ikke forutsetningene vesentlig, men kravet til energiforsyningen spesielt i bygg over 500 kvadratmeter skjerpes. Fra 1. juli trer TEK10 i kraft og da blir det ikke lov til å installere oljekjel som grunnlast. Det blir også krav til at minst 60 prosent skal dekkes av varmepumpe, fjernvarme, sol eller bio.
- Olje, gass og strøm skal maks kunne dekke 40 prosent, for å dekke minst 60 prosent må man ha vannbåren varme, påpeker Knudsen.
EU har signalisert helt entydig at vi skal isolere enda bedre og bruke vinduer ned mot en U-verdi på 0,7. I praksis kan det se ut som vi nærmer oss passivhusstandard om noen år. Varmebehovet i passivhus er svært lavt og man trenger nesten ikke energi til å varme utenom det som brukes til lys og matlaging.
- Det ligger utfordringer for vvs-bransjen i en slik realitet, men det finnes også mange muligheter for bransjen. Det er for eksempel ikke mulig å isolere seg vekk fra varmt forbruksvann, som blir en vesentlig del av folks kostnader. Nordmenn vil heller ikke gi avkall på varme i badegulvet, men like fullt må altså bransjen tenke nytt og annerledes fremover, mener Knut Olav Knudsen.