Det skal være bortimot umulig å kjøre på 100 prosent biodiesel og filtrere bort partiklene i eksosen. Men ingeniørene i Trondheim kommune har vist at det ikke stemmer. Nå kan de redusere klimagassutslippene og rense bylufta i trønderhovedstaden for støv tilsvarende 60 000 fotballbaner. I året, skriver nito.no.

Syntetisk diesel fra norske skoger er det mest sannsynlige alternativet til fossilt drivstoff for tungtransporten i Norge, skriver ingeniørorganisasjonen NITO i rapporten Future Climate - Engineering solutions, som er utgitt sammen med tilsvarende organisasjoner i 12 land.

– At norske kommuneingeniører har tatt seg tid og råd til å finne løsninger som fjerner svevestøvet fra biodiesel er imponerende. Det viser at vi har tekniske fagmiljøer på høyt nivå i norske kommuner, og jeg oppfordrer flere til å utnytte denne ressursen, sier Marit Stykket, president i NITO.

Trondheim kommune satser stort på å gjøre egen tjenestekjøring mer miljøvennlig. De har startet med de tyngste kjøretøyene, som også er de største forurenserne, ved å filtrere bort svevestøv og fylle dem med biodiesel. Samtidig gjør de forsøk med å kombinere disse tiltakene i ett av kjøretøyene. Ifølge brukerne fungerer det helt utmerket.

– Mange brukere og leverandører av biler hevder en slik kombinasjon er umulig å kjøre med, og vi kjenner ikke til noen i hele verden som kjører en slik kombinasjon i fast drift. Men vi gjør det. Sannsynligvis er vi de første i verden som kan vise utslippsresultater for dette, sier overingeniør Bjørn Ove Berthelsen i Trondheim kommune.

– Over 99 prosent av partiklene i eksosen blir borte med dette filteret. Du kan nesten si at det i eksosen er mindre partikler enn i vanlig uteluft. Det gjelder uansett om en kjører med biodiesel eller vanlig diesel. Partikkelutslippet blir borte, sier Bjørn Ove Berthelsen.

– Ifølge forskerne ved Marintek hadde vi spart kommunen for 120 kilo med partikler årlig, hvis alle de 87 tunge kjøretøyene til Trondheim kommune var utstyrt med filter. Det høres ikke mye ut, men er egentlig kolossalt mye.

To gram kompakt svevestøv er nemlig nok til å fylle en 2 meter høy boks med Lerkendal stadions flate, med uteluft som har det nasjonale kravet til partikkelkonsentrasjon på 50 mg/m3. Da kan en tenke seg hvor mange fotballbaner det blir ut av 120 kilo kompakt partikkelstøv, forteller overingeniøren. Raskt regnet skulle det bli 60 000.

Berthelsen forteller at piggdekk og asfaltslitasje er den viktigste grunnen til partikkelproblem i byer som Trondheim. Men utslippsreduksjon blir betydelig når alle kommunens tunge biler får partikkelfilter. Ikke minst hvis alle de rundt tusen lastebilene som daglig trafikkerer byen, også får slikt filter. Pluss at det er interesse for tiltaket fra selskapet som koordinerer driften av 230 busser i Trondheim.

Les mer på NITO.no