Da paret deltok i Enovas konkurranse på ”Gjør din bolig bedre”-messen i september i fjor, trodde de aldri at de skulle vinne. Overraskelsen var derfor stor da de fikk den hyggelige beskjeden fra Enova.
- Vi hadde nesten glemt hele konkurransen og måtte lese mailen flere ganger. Det var litt av en overraskelse, sier en svært fornøyd Ellen Kokkim. Premiepengene kommer godt med siden paret nå bygger ny enebolig som vil stå ferdig i august 2010 i hjembyen. Med et bruksareal på ca 240 kvadratmeter, er det mye som skal varmes opp på kalde dager.
Sammen med premien fikk de en gjennomgang av boligen med energirådgiver, som ga råd om hvilke tiltak som vil være mest effektive spesielt for denne boligen.
- Siden Familien Kokkim var i gang med byggeprosess av nytt hus hadde de på forhånd satt seg inn i en del energieffektive løsninger, sier energirådgiver for Enova, Hans Petter Renskaug. Han har gått gjennom hele huset og gitt sin støtte til flere av løsningene paret selv har kommet frem til, samt kommet med innspill til hva de bør bruke premiepengene på for å få mest mulig ut av dem.
Satser på vannbåren varme
En ting paret var sikre på, var at de ønsket vannbåren varme i boligen.
- Alle eksperter vi har vært i kontakt med har anbefalt vannbåren varme. Med den strømprisen vi kan forvente i fremtiden tror jeg det er dumt av oss å ikke velge dette, sier Trond Kokkim, som legger til at Enovas egen tilskuddsordning for varmepumpe på 10.000 kroner gjorde valget enda enklere.
- Når familien hadde bestemt seg for et vannbårent anlegg i boligen er det et bra alternativ også å velge luft-vann varmepumpe og en varmepipe til å varme opp boligen, sier Renskaug. Han anbefaler i tillegg et balansert ventilasjonsanlegg som han estimerer vil gi en besparelse på opptil 7.000 kWh i året i forhold til kravet om mekanisk avtrekk i de gamle byggeforskriftene. Ved etablering av varmepumpe og varmepipa kan besparelsene bli ytterligere 9-12.000kWh. Estimat på varmepumpe er 9.000 kWh pr år.
- Varmepipa vil også kunne dekke resterende varmebehov til romoppvarming på kalde vinterdager, siden pipa avgir varme gjennom hele natta, forteller Renskaug.
”Tente” på varmepipe
- Varmepipa så vi første gangen i 2007 på en av messene i Fredrikstad og var en løsning vi tente veldig på, forteller Ellen.
Varmepipa er en pipe som fungerer både som peis, pipe og ovn. Når pipa varmes opp med fyring i ca 3 timer vil den kunne avgi varme i 15 timer.
- Hos familien Kokkim vil pipa gå over to etasjer og vil derfor varme opp både i første og annen etasje når de fyrer nede og er en god løsning for å dekke romoppvarming i vinterhalvåret, sier Renskaug. Den vil kunne supplere luft-vann varmepumpa som vil avgi for liten effekt på de kaldeste dagene, slik at forbruket av strøm vil kunne bli lavt til romoppvarming utover drift av varmepumpa.
Håper å spare på lang sikt
Selv om investeringene i vannbåren varme alene overstiger premiesummen på 50.000,- føler familien Kokkim seg trygge på at de har valgt rett.
- En av grunnene til at vi nå går over til vannbåren varme er fordi vi føler at å kun fyre med strøm blir for dyrt. I tillegg vet en aldri hva som skjer med strømprisen. Det koster en del å installere, men vi håper at vi sparer på det på lang sikt, sier Ellen og får støtte av Trond, som legger til at de både håper og forventer at strømutgiftene ikke blir noe høyere selv om de får et større hus.
Andre tiltak
Selv om det er varmepumpe og balansert ventilasjonsanlegg som vil stå for de største besparelsene anbefaler også energirådgiveren ekstra isolasjon på loftet og 3-lags isoleringsvinduer med ca 1 i U-verdi.
- Vinduene vi har valgt har til og med bedre U-verdi enn det som er kravet i nye bygg, forteller Trond.
- Hvis familien gjennomfører alle tiltakene kan de forvente et totalt energiforbruk på ca 16.000 kWh per år, anslår Renskaug, og legger til at det er bruken av boligen, temperaturnivå og energieffektive vaner som vil påvirke det samlede energiforbruket gjennom året.
FAKTA
Premien i Enovas messekonkurranse er kr 50.000 i energisparende utstyr. Vinneren må svare korrekt på 3-5 spørsmål på Enovas stand – eller på www.enova.no/konkurranse. Premien må brukes på energisparende utstyr i boligen. Konkurransevinneren får også besøk av en energirådgiver som gjennomgår boligen og gir råd om hvilke tiltak og investeringer som bør gjennomføres.
I 2010 har Enova deltatt på Gjør din bolig bedre-messene i vårsesongen. Konkurransen er åpen på nettet fram til torsdag 27. mai kl 1200. Vinner av 2010-konkurransen trekkes 28. mai.