Om Energieffektivisering i byggsektoren og i industrien skriver rapporten at porteføljen på området var 11 prosjekter, hvorav 10 relatert til bygninger. Dette gjode at styret ønsket mer oppmerksomhet mot industrien og nye prosjekter for totalt ca. 80 millioner kroner er igangsatt, mer enn 65 pst av dette i prosjekter mot energieeffektivisering i industrien.
Fokus er rettet mot bedre utnyttelse av spillvarme i industrien, energieffektive kjøle- og varmemetoder og energieffektivisering av kjente produksjonsmetoder. Prosjektene i porteføljen går både på forbedrede produksjonsprosesser tilpasset den enkelte industribedrift, og utvikling av energieffektive komponenter beregnet som salgsvare til industrien. Et positivt signal i løpet av 2009 er at nye bedrifter dukker opp som søkere. Eksempler er Norconsult, Norske Skog og Hydro Aluminium, dette er store norske konsern med betydelig påvirkning for norsk næringsliv og verdiskapning.
Prioriterte forskningsområder for energieffektivisering i byggsekoren er lavenergiløsninger til nye og eksisterende bygg. Porteføljen består i dag i stor grad av prosjekter med fokus på komponenter innen varme-, ventilasjons- og driftskontrollsystemer. Men det er også prosjekter i porteføljen som er rettet mot bygningsfasaden og mot barrierer knyttet til implementering av teknologien. På disse feltene vil nå det nyopprettede FME-senteret ZEB bli en drivende kraft. Innen byggdelen av porteføljen er det utstrakt grad av internasjonalt samarbeid, og da spesielt i form av deltakelse i IEA-prosjekter. Blant industriprosjektene er det noe mindre grad av internasjonalt samarbeid, noe som trolig har å gjøre med forskningens natur; industribedriftene gjennomfører ofte tiltak som vil bidra til økt egen konkurransekraft.
Energipolitikk og energimarked er organisert under tre områder: Energimarked, rammebetingelser og samfunnsanalyse. Det overordnede forskningsspørsmålet innenfor Energimarked er å øke forståelsen for regulering av markedet og atferdsanalyser knyttet til produsenter så vel som konsumenter. Utvikling av bedre modeller og verktøy er viktige forskningstema for området og er knyttet til introduksjon av nye energiteknologier på markedet og i hvilken grad dette påvirker markedet. Rammebetingelser peker på hvordan offentlige myndigheter kan legge til rette for en konkurransedyktig energiindustri som sikrer forsyning av miljøvennlig energi.
I 2009 bestod porteføljen av prosjekter 23 prosjekter, hvorav ca halvparten forskerprosjekter.
Området energisystemer går på videreutvikling av infrastrukturen for kraftforsyning i Norge. Innenfor de prosjektene som ble avsluttet i 2009 er det utviklet flere nye produkter som har gjennomgått vellykkede prøveinstallasjoner og som dermed gir et godt grunnlag for industriutvikling i Norge.
Aktiviteten innenfor solelektrisk kraft hadde en klar økning fra 2008 til 2009. Dette har flere årsaker. En av forklaringenhe er at de to andre programmene som har finansiert PV, Nanomat og BIA, har fått redusert sine rammer. En annen forklaring er at den økte søkning til RENERGI også er en effekt av at det vokser frem nye industrielle aktører. I 2009 besto porteføljen av 10 prosjekter.
Porteføljen innen havenergi har i 2009 bestått av tre brukerstyrte prosjekter. Ett ble avsluttet i 2009 mens de to andre løper videre til 2010. Temaene det har vært arbeidet med er bølgekraft og saltkraft.
I 2009 hadde RENERGI seks prosjekter som helt eller delvis handler om biokraft, med en stor overvekt på kompetanseprosjekter med brukermedvirkning samt at noe gikk til utstyrsinvesteringer. I tillegg er noe av forskningen ved det nyoppstartede forskningssenteret for miljøvennlig energi CenBio orientert mot biokraft. De viktigste forskningsområdene innen biokraft er småskala kombinert kraft-varme teknologier (CHP) og forgassingsteknologier. Framover vil RENERGI-programmet trolig ytterligere fokusere satsingen på prosjekter på konverteringsteknologier hvor den viktigste inntektskilden skal være fra energibærere i form av drivstoff, varme, fast brensel og elektrisk strøm.
Årsrapporten 2009 er på 14 sider og kan lastes ned her.