Dette gjelder eldre hus hvor varmtvannsrør ikke ble isolert, eller har en tynn og gammeldags isolasjon. Studien viser at ved å etterisolere kan energitapet reduseres med opptil 85 prosent.
Energimyndigheten brukte en boligblokk med fire oppganger som testobjekt, og det viste seg at energikostnadene kunne senkes med 63 000 kroner i året, etter at ny og moderne isolasjon var påført varmtvannsrørene.
Da var også rørsystemene i kjellere og boder etterisolert. Idligere hadde denne boligblokken regninger på 74 000 kroner om året for varmtvann, og disse ble redusert til kun 11 000 kroner per år.
En annen positiv effekt som kom frem var at denne enkle oppgraderingen minsket faren for at det kunne utvikle seg legionellabakterier i varmtvannet.
Pernilla Ohlsson som ledet studiet hos Energimyndigheten sier at å isolere gamle rør er en enkel og rimelig jobb å få gjort. Men at det også er viktig å isolere varmtvannsrørene på beste måte også når man bygger nytt. Da kan huseieren spare mye penger i stedet for å punge ut for tapt energi.
- At mange hus i dag bruker altfor mye energi på varmt vann skyldes at rørene ikke er isolert, eller at rørinstallasjonen ikke er utført av en fagmann som har kunnskap om varmetap fra varmtvannsrør, sier hun.
- Det er også en helseeffekt ved å ha riktig isolerte varmtvannsrør. Ligger kaldtvannsrørene og varmtvannsrørene tett kan det kalde vannet varmes opp og dette øker risikoen for å utvikle legionella, sier Pernilla Ohlsson.
Og hun påpeker at i Sverige smittes rundt 1000 personer hvert år av legionellabakterier.
Les testen her hos Energimyndigheten