VVS-Forum publiserte i går en fagartikkel av administrerende direktør Helge Henriksen i Mercur VVS Entreprenør der ha tok fatt i årsakene til altfor mange vannlekkasjer de siste årene.

Han forteller at dette har bekymret ham, og at hans bedrift har tatt den negative utviklingen på alvor.

Henriksen forteller at systemene i utgangspunktet er ok, med tanke på installasjon og funksjon. Men i praksis viser det seg at kart og terreng ikke stemmer overens.

- Mange av systemene som er på markedet i dag er for utsatte med tanke på faren for å gjøre feil. Årsaken til at feilene gjøres, er rett og slett at håndtverkerne er for dårlig rustet med tanke på faglig nivå. Håndtverkerstanden i dag holder et generelt lavere nivå enn for 15 – 20 år siden, mener Henriksen.

- Etter mitt syn og egen erfaring skyldes dette manglende forhold til faget, manglende yrkesstolthet, og at opplæringsplanen er en katastrofe, med utgangspunkt i reform 94. Man kan si hva man vil om utvikling, innovasjon og så videre, men historien taler sitt tydelige språk, og vi som utførende entreprenører er de som kan og må ta ansvar, innrømmer han på egne og hele bransjens vegne.

- For vår egen del har vi nå gjort så mange dårlige erfaringer både med for dårlig systemer, for darlige produkter og manglende kunnskap hos håndtverkere, at vi var nødt til å gjøre noe. Dette har resultert i en total revisjon av eksisterende Kvalitetssikringssystem (KS), som nå er endret og forbedret.

Han forteller at alle arbeidsmoment blir nå merket på installasjonene med den enkelte utførende sitt lønnsnummer, slik at det skal være lett sporbart dersom det avdekkes feil.

- Videre har vi etablert ”VIA-analyse” som står for ”Vannskadesikker installasjonsanalyse”. Analysen fungerer etter samme prinsipp som en SJA (sikker jobb analyse) og har til hensikt å kartlegge og forebygge mulighetene for feil i produksjonen som kan føre til vannlekkasjer.

- Vårt nyreviderte KS-system er basert på ISO 9001-2008 og har helt klart som formål å få oss ISO-sertifisert. Vi har videre gått kritisk igjennom de systemene og produktene som har vært benyttet, og gjort en del nye valg. Vi ser også at intern opplæring er viktigere enn noen gang og har revitalisert Mercur-Skolen og legger ned betydelige ressurser i egenopplæring, sier Henriksen.

Men det er ikke bare bransjen som skal ha skyld i økte vannskader og dårligere håndverkertjenester. Også feilslåtte opplæringsplaner fra myndighetenes side er en del av dette bildet, mener han.

- Det gjør ikke saken lettere for oss når myndighetene forringer håndverket ved å pålegge opplæringsplaner som ikke er praktisk rettet, men vektlegger teoretiske kunnskaper fremfor praktisk forståelse og kunnskap. Rørleggerfaget er et praktisk rettet yrke, og har vi ikke dette fundamentet på plass ender bransjen i et uføre, noe som all statistikk viser at vi er på god vei til å havne i.

- Jeg er ikke motstander av å høyne det teoretiske kunnskapsnivået, men det må komme som kompetanseheving etter at den enkelte har fått den praktiske forståelsen og kunnskapen i bunn. Vi må sørge for at det fundamentale er på plass før man pålegger et alt for høyt teoretisk nivå på den enkelte utøvende håndverker, fastslår administrerende direktør Helge Henriksen i Mercur VVS Entreprenør AS.

Les Helge Henriksens fagartikkel om vannskader