Gjennom kontinuerlige målinger og kontroller i den daglige produksjonen kan en beregne en gjennomsnittlig lambdaverdi for rørene. Dette betyr at de lambdaverdier som Logstor lover ikke lengre er basert på enkeltprøver av tilfeldige rør, men er basert på mange målinger og prøver i produksjonsperioden.
I 2010 planlegger Logstor 70 interne målinger på sitt eget laboratorie hvor de tester etter samme metoder som hos Teknologisk Institut i Danmark. I tillegg gjennomfører Logstor også eksterne målinger.
Dokumenterte lambdaverdier
Lambdaverdien er et uttrykk for et materiales evne til å begrense energitap. Den gjennomsnittlige lambdaverdien er den faktor som benyttes til å beregne varmetapet i fjernvarmerørene.
Ved hjelp av de mange testresultatene beregnes en Gauss-kurve, hvorpå også den gjennomsnittlige lambdaverdien og fordelingen av testresultatnee kan avleses. Logstor har allerede publisert sine første grupper testresultater på Logstors hjemmesider www.logstor.com
Bedre resultater enn ventet …
Logstor har i første omgang fokusert sine interne tester på sine aksial-kontirør (kontinuerlig produserte rør opp til kappedimensjon på 315 mm slik at Logstor nå har et tilstrekkelig tallgrunnlag for disse rørene. Disse testene viser at den gjennomsnittlige lambdaverdien er 0,023 W/mk – altså Lambda 23 – og ikke 0,024 W/mK, som hittil er lovet/kommunisert.
Fleksible (PEX-rør) blir det neste fokusområde. Logstor har allerede testet en stor mengde rør, men ønsker flere ettersom et betydelig antall tester er nødvendig for å danne et riktig bilde av en gjennomsnittsverdi.
Du kan allerede nå gå inn på www.logstor.com og se resultatene av de tester som er gjort på aksial-konti rør. Resultater på fleksible rør forventes å offentliggjøres i løpet av våren 2010.
Petter Dønnestad, ansvarlig for fjernvarmerør hos SGP sier at han synes det er flott at Logstor som første produsent går ut i full åpenhet omkring sine testresultater på preisolerte rør. Disse rørene er rør som relativt raskt legges ned i bakken og skal ligge der 30-50 år. Å måle isolasjonsevne i etterkant er ofte svært vanskelig og gjøres ikke, og det er derfor viktig for bransjen at produsentene nå begynner å ta ansvar og dokumenterer hva deres rør er gode for - både når de er nye og over tid. Økt isolasjonsevne (lambdaverdi) har stor betydning for varmetapet i fjernvarmenettene, hvilket igjen gir utslag i bedre økonomi for fjernvarmeverkene samt mindre utslipp til miljøet."