Sikker Vanninstallasjon er en oppfølger til "Vann på avveier – en bransjeutfordring", og fremdeles er det Evy Aker som er prosjektleder. Gjennom Vann på avveier fikk NRL viktig kunnskap om vannskadenes omfang og hva de skyldes, det som nå lanseres er et praktisk hjelpemiddel for å forebygge vannskader.

Sikker Vanninstallasjon er støttet med 1,1 million kroner av Byggekostnadsprogrammet og i første omgang er målet å redusere vannskadene med 250 millioner kroner.

– Det er et spørsmål om fokusering på problemet, fremhevet administrerende direktør Tor Backe. – Vi håper at alle bedriftene vil ta dette inn som standard, det er et verktøy som skal brukes i alle typer oppdrag, både nybygg, rehabilitering og service. Dette bygger på kunnskap ervervet gjennom tre og et halvt år med det første prosjektet, og dette er fullt og helt av rørleggere for rørleggere.

NRL starter i år regionvise halvdags introduksjonskurs for de bedriftene som vil bli ”vanntette”. I den forbindelse får bedriftene tilbud om bistand til opplæring og gjennomføring av vannskadeforebyggende tiltak. En av de bedriftene som har prøvd kvalitetssikring etter det nye systemet uttalte at han syntes enkelte ting var litt sære, men oppmerksomheten gjorde at kvaliteten steg.

Fra flere hold ble det uttalt at kritikken av rørleggerne ofte var urettferdig fordi lekkasjene skyldes feil på utstyr, ikke feil fra rørleggerens side. Bladet Rørfag har de siste månedene vist flere eksempler på messingdeler som bare holder i kort tid. Da er det rørleggeren som henges. Noen forbrukere kjøper billige produkter, for eksempel kraner, som ikke tåler norske forhold med et trykk på 6 bar. Da må det gå galt.

De rørleggerbedriftene som har bidratt til utviklingen av Sikker Vanninstallasjon er:
• Sig. Halvorsen AS, Sandnes
• Rørsenteret Kongsberg AS
• Thomas Land AS, Stabekk
• Rørleggersentralen AS, Oslo
• Porsgrunn Rørleggerforretning AS
• Nore VVS, Oslo

En bedrift som gikk løs på vannskadeproblematikken i forbindelse med "Vann på avveier" var Rørleggersentralen i Oslo. Siden da har de økt omsetningen fra 10 til 25 millioner kroner, med langt færre skader.
–Vi har bildedokumentasjon og hvis vi ser at noe ikke er helt bra, ringer vi kunden og sier at vi kommer for å rette feilen. Vi informerer også alle kundene om enkle forholdsregler, som å sørge for at vannet ikke fryser, sa daglig leder Gunnar André Ludvigsen.

Tor Backe vakte munterhet ved å påpeke en antatt viktig årsak til at så mye går galt: Hvem som helst kan starte rørleggerbedrift. Det er interessant at det er strengere krav til medlemskap i NRL enn til å etablere seg som rørlegger.

Evy Aker fremhevet den innsatsen Oddgeir Tobiassen og Bjørn Grimsrud har gjort som samarbeidsparrtnere innenfor NRL i forbindelse med ”Vann på avveier” / ”Sikker Vanninstallasjon”. De har bidratt både med KS – kompetanse og bistand til bedrifter som har redusert egne vannskader.

Deltakelse i "Sikker Vanninstallasjon" er gratis, medlemsbedriftene betaler bare for det de eventuelt ønsker av ekstra bistand fra NRL