Det er Enova som lager oversikt og hva som skjer i kommunene, bygget på den informasjonen de får inn fra kommunehus landet over.

VVS-Forum har gått igjennom de fleste av 126 vedtatte klimaplanene, og kommunene har gjort et grundig arbeid med å dokumentere både tilstand, støtteordninger og hva som skal settes i verk og gjennomføres innenfor gitte tidsplaner.

De kommuner som hittil har vedtatt klimaplaner er det lite informasjon om, og det er svært uklart hva vedtakene inneholder og hva som blir eller skal bli gjort. 

Regjeringen har lagt fram nye mål for energiomlegging og energieffektivisering fram til 2016.

I årene fra 2010 til 2016 skal resultatmålene øke fra 10 til 25 prosent (30 TWh) av initiert forbruk i 2001.

VVS-Forum har kikket på hva dette innebærer for Alta kommune. Måltallet for kommunen blir på 75 GWh innen 2016, eksklusivt forbruksvekst.

Med to prosent årlig forbruksvekst fram til 2016, vil energiforbruken øke med ca 80 GWh. 25 prosent andel energiomlegging av dette, vil utgjøre 20 GWh.

Med denne antatte forbruksveksten, vil den samlede energiomlegging utgjøre 95 GWh fra basisåret 2001. Dette tilsvarer nesten 1/3 av elforbruket i 200.

I perioden 2010-2016 vil den gjennomsnittlige årlige energiomleggingen utgjøre 9 GWh, eksklusivt forbruksveks. For å klare dette må Alta kommune satse hardt allerede nå.

Antagelig vil Alta kommune, som står foran store utbygginger, måtte forsere resultatmålene, slik at en større andel blir realisert allerede før 2010. Dette fordi alternativ infrastruktur må på plass tidlig, for at framtidig forbruk skal kunne fanges opp.

I Alta har Finnmark Miljøvarme AS bygget et fjernvamreanlegg og energisentralen ligger ved Tines anlegg. Dette fører varme via ulike avgreininger blant annet til Alta Rådhus, Alta videregående skole, Sandfallet Ungdomsskole, Ungdomsskole, Høyskolen i Finnmark og lengst unne til Alta Helsesenter.

Avstanden fra energisentralen og til Alta Helsesenter er ca 1,4 km.

Etter oppstart av Finnmark Miljøvarme AS (FMV) oppsto det en del problemer med leveransene av varme. Drammen Fjernvarme utarbeidet en rapport og konkluderte med mangelfull kapasitet i nettet fordi det er dimensjonert for temperaturdifferanser som ikke alle kundene kan utnytte fullt ut. Dette viser viktigheten av at kunder i tillegg til å investere i vannbåren varme, også må ta høyde for at anlegget skal kunne tilkobles et framtidig fjernvarmenett.

Kunder må altså tilpasse seg fjernvarmenettet og ikke motsatt, for å oppnå optimale driftsbetingelser, bemerker kommunen selv i sin nåværende fjernvarmeplan.

Valg av plastrør, som var økonomisk riktig med de driftsforutsetningene som lå til grunn den gang, viser seg i ettertid, med endrede driftsforutsetninger, å gi en del begrensninger. Dette fordi plastrørene gir begrensninger i mulighet for å endre trykk og temperatur utover dagens nivå.

Finnmark Miljøvarme AS kan i dag leverer 65 prosent av effekt og 90 prosent av den opprinnelige planlagte energien til oppvarming, for de byggene som er tilkoblet. Dette medfører imidlertid at kundene fortsatt må beholde lokale spisslastkjeler, som de normalt ellers kunne ha kuttet ut.

I 2005 utgjorde leveransene til 6 offentlige bygg ca 5,0 GWh. Potensialet for de samme byggene er ca 8-9 GWh.
I denne sammenheng er på sin plass å nevne følgende om den aktiviteten som fjernvarmeselskapet driver i Alta, Lakselv og Karasjok:
• Finnmark Miljøvarme AS omdanner årlig ca 5 000 tonn papp og papiravfall, til en utnyttbar energiresurs
• Finnmark Miljøvarme AS forbedret årlig gjennom sine energileveranser energibalansen med 10-15 GWh
• Energien fra Finnmark Miljøvarme erstatter i stor grad bruk av olje
• Finnmark Miljøvarme AS har bidratt til 5 GWh energiomlegging i Alta kommune

Når vi først er i den nordligste delen av landet, kan det nevnes at Finnmark fylkeskommune har gjort vedtak om å utarbeide energi- og klimaplan. Planen skal ha status som temaplan. Energi- og klimaplanen for Finnmark fylkeskommune skal vedtas i fylkestinget juni 2010, og planoppstart av en regional klimaplan skal skje i 2010.

VVS-Forum.no vil publisere flere artikler fremover om hva som skjer på dette området rundt i landets kommuner.

Hent fjernvarmeplanen for Alta kommune

Hent klimaplanen for
Finnmark fylke